Ģirģens grib IDB piešķirt tiesības izmeklēt VID darbinieku veiktos noziedzīgos nodarījumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Zane Bitere/LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) pēc ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) iniciatīvas ir sagatavojusi Kriminālprocesa un citu likumu grozījumus, kas paredz noteikt, ka ministrijas padotībā esošais Iekšējās drošības birojs (IDB) izmeklēs arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu noziedzīgus nodarījumus, informēja IeM sabiedrisko attiecību speciālists Māris Zariņš.

Šobrīd normatīvie akti nosaka, ka IDB kompetencē ietilpst Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Valsts drošības dienesta, amatpersonu un darbinieku izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kā arī ar vardarbību saistītu noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, pašvaldības policijas darbinieki un ostas policijas darbinieki.

Savukārt noziedzīgos nodarījumus, kas konstatēti VID darbinieku rīcībā un saistīti ar to pienākumu izpildi, izmeklē VID Iekšējās drošības pārvalde. Kā uzsver IeM, Eiropas Cilvēktiesību tiesa esot lēmusi, ka neatkarīgas un objektīvas izmeklēšanas kritērijs nav uzskatāms par ievērotu gadījumos, kad izmeklēšanu īsteno hierarhiskās attiecībās esošas vienas iestādes pārstāvji. Neatkarīgas un objektīvas izmeklēšanas nodrošināšana ir viens no būtiskākajiem aspektiem kriminālprocesa mērķa sasniegšanā.

Izvērtējot IDB darbības rezultātus, IeM secinājusi, ka iekšlietu dienestu amatpersonu izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas nodošana IDB rokās esot "pilnībā attaisnojusies un profesionālie standarti dienestos ir kļuvuši augstāki".

Iekšlietu ministrs sagatavotos grozījumus ir parakstījis, un tie ir nosūtīti Finanšu ministrijai saskaņošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu