Aptauja: Latvijā 36% uzņēmumu apsver iespēju nākotnē iegādāties elektroauto

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konceptuālais elektroauto Volkswagen I.D. BUZZ
Konceptuālais elektroauto Volkswagen I.D. BUZZ Foto: Ingars Tenis, TVNET

Latvijā 36% uzņēmumu apsver iespēju nākotnē iegādāties elektroauto, bet 12% uzņēmumu tos jau izmanto, liecina "Volkswagen komerctransporta" veiktā Latvijas uzņēmēju aptauja.

Tāpat aptaujā secināts, ka 68% respondentu zina biznesa vidē vismaz vienu uzņēmumu, kurā elektroauto jau tiek izmantots.

Aptaujā "0" izmešu minēts kā lielākais ieguvums, lai sāktu izmantot elektroauto uzņēmumā - to atzīmējuši 29% respondentu. Vienlaikus 25% uzņēmēju minējuši, ka elektroauto izmantošana biznesā ir finansiāli izdevīgāka, savukārt 20% par lielu plusu atzinuši to, ka elektroauto pārvietojas klusāk. Tāpat pie elektroauto plusiem izcelta iespēja pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslu un Rīgas bezmaksas autostāvvietām.

Uzņēmēji, sarindojot svarīgākos faktorus darba automašīnai, par vienlīdz svarīgiem atzīmējuši zemas ekspluatācijas izmaksas un degvielas ekonomiju, aiz tiem kā nākamos atstājot auto iegādes cenu un drošību.

Viens no šķēršļiem elektroauto iegādei patlaban ir salīdzinoši lielās spēkratu iegādes izmaksas - uz to norādījuši 50% aptaujāto, bet 28% respondentu atzīmējuši, ka tieši mazākas iegādes cenas pamudinātu uzņēmējus papildināt autoparkus ar elektroauto. Tāpat 22% papildus stimuls elektroauto iegādei būtu lielāks valsts atbalsts.

Uzņēmēju attieksme par elektroauto uzlādes staciju pieejamību Latvijā vērtējama kā pozitīva, jo 22% respondentu uzlādes staciju skaitu norādījuši kā pietiekamu sākuma posmā, savukārt 40% atzinuši, ka to skaits ir nepietiekams, taču redz, ka situācija uzlabojas un uzlādes staciju daudzums pieaug.

Aptaujā 68% uzņēmēju minējuši, ka uzņēmumā jau ir izveidota vai tiek apsvērta elektromobiļu uzlādes staciju (-as) izveide, kad būs iegādāts elektroauto.

Lai noskaidrotu Latvijas uzņēmēju un uzņēmumu pārstāvju (darbinieku) viedokli par elektroauto izmantošanu biznesā, "Volkswagen komerctransports" interneta vidē veica komersantu aptauju, kas ilga no 9. līdz 23.jūlijam. Tajā piedalījās 146 juridiskas personas un pārsvarā respondenti strādā būvniecības/nekustamo īpašumu, transporta/loģistikas vai informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu