ES līderi augstā ārlietu pārstāvja amatam izvirza spāņa Borrelja kandidatūru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Žozeps Borrelja
Žozeps Borrelja Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi formāli izvirzījuši bloka augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikā amatam Spānijas ārlietu ministra Žozepa Borrelja kandidatūru, pirmdien paziņoja Eiropadome. Par Borrelja kandidatūru ES līderi vienojās jūlijā.

Eiropadome formāli izvirzīja Federikas Mogerīni pēcteča kandidatūru pēc tam, kad 26.jūlijā saņēma jaunievēlētās Eiropas Komisijas (EK) prezidentes Urzulas fon der Leienas apstiprinājumu Spānijas ārlietu ministra kandidatūrai, pirmdien informēja Eiropadomes preses dienestā.

Lai iegūtu mandātu, kura termiņš būs no 1.novembra līdz 2024.gada oktobra beigām, Borreljam kopā ar citiem jaunās EK komisāriem būs jāiegūst Eiropas Parlamenta atbalsts.

Sociālists Borreljs Spānijas premjera Pedro Sančesa valdībā ārlietu ministrs ir kopš 2018.gada jūnija. 72 gadus vecais Stenfordā izglītību guvušais ekonomists Spānijas politikā darbojas kopš pagājušā gadsimta 70.gadu beigām, un šajā laikā viņš ir ieņēmis dažādus amatus.

Borreljam ir pieredze arī ārpus Spānijas politikas. 2010.-2012.gadā viņš vadīja Eiropas Universitātes institūtu Florencē, bet 2004.-2007.gadā bija Eiropas Parlamenta prezidents.

Lai gan Borrelja saknes ir Katalonijā, viņš asi iebilst pret reģiona neatkarību no Spānijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu