Uzdāvini lauvai bumbu! (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Rīgas Zoodārzs aicina augustā - lauvu mēnesī dāvināt jaunajam lauvu pārim Kali un Cvangai ādas bumbas fizisko aktivitāšu veicināšanai. Bumba ir vērtīga spēļmanta jebkura lieluma kaķim. Lai gan drīz zaudē apaļo formu, tā patīk arī zoodārza lielajiem kaķiem, stāsta Rīgas Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Lielkalns aicina nest izturīgas ādas bumbas – futbola vai volejbola. Lai gan arī tām lauvu zobos un nagos nav ilgs mūžs, lielajiem kaķiem patīk rotaļāties arī ar gaisu izlaidušām bumbām, ko var nest zobos un ripināt.

Video: Lauvas Rīgas Zoodārzā

Lai gan lauvas pieder pie lielajiem kaķiem, par tām apjomīgāki ir tīģeri. Tomēr lauvas ir vienīgie kaķveidīgie, kas dzīvo baros.

Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Kali un Cvanga ir jauni dzīvnieki, kuriem patīk rotaļāties. Kali ir vairāk nekā piecus gadus vecs, pēc dabas piesardzīgs lauvu tēviņš, kas Rīgas zoodārzā sāka mitināties 2017. gada aprīlī, tūlīt pēc lauvu mītnes atjaunošanas.

Kopš 20. gadsimta sākuma zoodārzā bija tā sauktā lauvu bedre, kas bija izveidota tā, ka cilvēki uz dzīvniekiem raudzījās no augšas uz leju. Dzīvnieki bedrē nejutās pietiekami komfortabli, tāpēc mītne tikai pārveidota. Šobrīd lauvas un cilvēki atrodas vienā līmenī.

Apmeklētāji var ieskatīties lauvām acīs.

Turklāt dzīvnieki nav pilnībā nošķirti no cilvēkiem, jo daļā mītnes ir vaļējs metāla konstrukciju žogs, kas ļauj cilvēkiem sadzirdēt un sajust, kas notiek iekšpusē.

Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Lauvene Cvanga ir gandrīz četrus gadus veca, rotaļīga un sabiedriska. “Savvaļā Kali vēl nebūtu ticis pie mātītes – viņam būtu jāpacīnās,” skaidro zoodārza pārstāvis. Kali drīz sasniegs pilnbrieda vecumu. Lauvas dabā dzīvo 10 līdz 12 gadus, nebrīvē var nodzīvot pat 25 gadus. Zoodārzā lauvu tēviņam nav jācīnās par bara iegūšanu, kas savvaļā ir būtiska lielo kaķu dzīves sastāvdaļa. Lauvu bars sastāv no tēviņa un dažāda vecuma mātītēm – parasti radiniecēm, un nepieaugušiem lauvām. Vientuļie tēviņi cenšas pievienoties baram, kas bieži vien izraisa asiņainu cīņu ar esošo bara tēviņu. Ja uzvar jaunais lauva, vecajam bars jāpamet, un līdz ar to viņa izdzīvošanas izredzes samazinās.

Jaunpienācējs cenšas nogalināt mazos, dažus mēnešus vecos lauvēnus, lai lauvenes atkal būtu gatavas vairoties.

Metienā ir 2 līdz 4 lauvēni.

Rīgas zoodārzā lauvu barošana ir pietuvināta savvaļas apstākļiem, kur dzīvnieki katru dienu pie medījuma netiek. Lauvas baro reizi divās dienās, kad dzīvnieki saņem lielas porcijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu