ANO ģenerālsekretārs aicina uz "maksimālu savaldību" Kašmirā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: EPA/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ceturtdien aicināja Indiju un Pakistānu "atturēties no tādu soļu speršanas, kas varētu ietekmēt Džammu un Kašmiras statusu".

"Ģenerālsekretārs ar bažām ir sekojis situācijai Džammu un Kašmirā un aicina uz maksimālu savaldību," paziņoja viņa preses sekretāre.

Jau ziņots, ka Indijas valdība pirmdien atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Pirmdien Kašmirā arī sākās vietējo politiķu aizturēšana.

Indijas parlaments otrdien apstiprināja valdības soļus, atceļot Indijas konstitūcijas 370.pantu, kas piešķīra Kašmirai īpašu statusu un zināmu autonomiju.

Kopš pirmdienas Kašmirā ir atslēgts internets un nav telefona sakaru, kā arī ir noteikta komandanta stunda, varasiestādēm bažījoties, ka lēmuma paziņošana par autonomijas atcelšanu var izsaukt nekārtības.

"Ģenerālsekretārs ir arī nobažījies par ziņām, ka Kašmiras Indijas pusē ir noteikti ierobežojumi, kas varētu saasināt cilvēktiesību situāciju reģionā," piebilda Gutērreša preses sekretāre.

Gan Indija, gan Pakistāna pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Pakistāna, protestējot pret Indijas valdības lēmumu, trešdien izraidīja Indijas vēstnieku un apturēja tirdzniecību ar Indiju.

Indijas premjerministrs Narendra Modi ceturtdien paziņoja, ka autonomija Indijas Kašmiras reģionam ir atņemta, lai atbrīvotu to no "terorisma un separātisma", ko iedrošināja Pakistāna.

Modi sacīja, ka Pakistāna izmantoja Kašmiras īpašo statusu "kā ieroci pret mūsu tautu, lai dažos cilvēkos uzkurinātu kaislības" pret Indijas valsti.

Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies divi kari. Nemieros, kas pirms trim gadu desmitiem izcēlās Kašmirā, ir gājuši bojā desmitiem tūkstoši cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu