Krievijas militāristi evakuēs Arhangeļskas apgabala poligonam tuvējā ciema iedzīvotājus (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas armijas raķete "Burevestņik"
Krievijas armijas raķete "Burevestņik" Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Arhangeļskas apgabala Nenoksas ciema iedzīvotājiem, kuru dzīvesvieta atrodas ļoti tuvu poligonam, kurā nesen izmēģinājuma laikā sprāga raķete un notika radiācijas noplūde, ir piedāvāts uz laiku doties prom no savām mājām, kamēr Krievijas Aizsardzības ministrija šajā vietā veiks noteiktus pasākumus, tā vēsta "Radio Svoboda". Iedzīvotāju evakuācija ir paredzēta trešdienas, 14. augusta rītā, kad viņus ar speciālu vilcienu nogādās „drošā attālumā”.

Vietējie mediji ziņo, ka šāda iedzīvotāju evakuācija šajā ciemā ir veikta jau agrāk, kad poligonā notika izmēģinājumi. Pagaidām nav zināms, uz cik ilgu laiku Nenoksas ciema iedzīvotājiem būs jāpamet savas mājas.

„Tie, kuri nevēlas noteiktajā laikā no plkst.5.00 līdz plkst.7.00 rītā evakuēties, grasās doties mežā,” raksta „Belamorkanal”.

Severodvinskas pilsētas administrācijā "Radio Svoboda" apstiprināja, ka iedzīvotājiem pēc Krievijas aizsardzības ministrijas ierosinājuma ir piedāvāts aizbraukt no ciema, taču tas esot plānveida pasākums un nevis evakuācija.

Bet tikmēr Somijas sabiedriskais medijs Yle savā interneta vietnē vēsta, ka 8.augustā militārajā poligonā Krievijas ziemeļos notikušo sprādzienu ir pamanījuši arī somi – Helsinku Universitātes seismoloģijas institūtā fiksētas 2 līdz 8 magnitūdu svārstības. Kaut arī no Severodvinskas līdz Helsinkiem ir gandrīz pusotrs tūkstotis kilometru, žurnālisti to saista ar sprādzienu armijas poligonā Arhangeļskas apgabalā.

Jau vēstīts, ka Krievijas iestādes otrdien apliecināja, ka radiācijas  līmenis Severodvinskā, valsts ziemeļrietumos, pēc kodolnegadījuma militārajā poligonā ceturtdien bijis līdz pat 16 reizēm augstāks par normu, ar šo paziņojumu apstiprinot plaši izskanējušos minējumus.

Militāro izmēģinājumu poligonā eksperimentāla dzinēja sprādzienā atbilstoši mediju ziņām dzīvību zaudēja pieci cilvēki, taču neoficiāli ir minēts lielāks skaitlis - 15 upuri. 

Ziņas par negadījumu izraisīja paniku reģionā, un iedzīvotāji vietējās aptiekās masveidā izpirka jodu, kas tiek lietots radiācijas izraisītu saslimšanu gadījumos.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu