Tartu cietuma pārstāvji: cietums pilsētā nav ietekmējis noziedzības līmeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

2002.gadā uzceltais Tartu cietums pilsētā nav ietekmējis noziedzības līmeni, sarunā ar aģentūru LETA atklāja Tartu cietuma pārstāvji, kuri bija ieradušies pieredzes apmaiņas vizītē Valmieras cietumā.

Viņi norādīja, ka sākotnēji iedzīvotāji pret uzbūvēto cietumu izturējušies negatīvi, taču laika gaitā cilvēku attieksme uzlabojusies. Tāpat viņi atzina, ka Tartu cietums pilsētā radījis apmēram 400 darba vietas.

Ieskicējot jauna cietuma nepieciešamību, Tartu cietuma pārstāvji norādīja, ka jaunie cietumi samazina kontrabandas riskus, proti, šādos cietumos ir daudz grūtāk pārmest sainīšus pāri žogiem. Tāpat viņi piebilda, ka jaunās telpas, kuras ir projektētas, lai pildītu cietuma funkcijas, palielina gan darbinieku, gan ieslodzīto drošību.

Pārstāvji atzina, ka galvenās programmas, ar ko viņi saskaras, ir tieši narkotisko vielu kontrabanda, jo mantu kontrabanda Igaunijas cietumos neesot izplatīta.

Foto: LETA

Tartu cietuma pārstāvji piektdien bija ieradušies pieredzes apmaiņas vizītē Valmieras cietumā. Starp abiem cietumiem sadarbība aizsākās 2008.gadā.

Kā vēstīts, lai arī ieslodzīto skaits desmit gadu laikā ir samazinājies no aptuveni 7000 līdz 3500, atbilstošus apstākļus visiem aizvien nav iespējams nodrošināt, iepriekš norādījusi Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

Tāpat vēstīts, ka Tieslietu ministrija (TM) apsver iespēju aizņemties finansējumu no Eiropas Padomes Attīstības bankas Liepājas cietuma būvniecībai un būvuzraudzībai. Sarunas ar banku veic TM sadarbībā ar Finanšu ministriju, un tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) ir uzdots informēt Ministru kabinetu (MK) par sarunu rezultātiem šī gada 23.augustā paredzētajā Ministru kabineta sēdē.

Jaunā Liepājas cietuma kompleksa projektēšanas, autoruzraudzības un būvniecības iepirkumā ar komisijas lēmumu par uzvarētāju atzīts piedāvājums ar zemāko cenu, ko iesniedzis būvuzņēmums SIA "Abora", kas piedāvā cietumu uzbūvēt par 113,597 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja "Tiesu nama aģentūra". Savukārt par uzvarētāju jaunā Liepājas cietuma kompleksa būvuzraudzībai iepirkumu komisija atzina personu grupu "P.M.G, L4".

Ja finansējums cietuma būvniecībai tiks piešķirts, ar konkursa uzvarētājiem tiks slēgts līgums, kas paredz jaunā Liepājas cietuma nodošanu ekspluatācijā līdz 2023.gada 31.martam. Tādējādi Liepājas cietums būs pirmā ieslodzījuma vieta, kas no jauna tiks uzbūvēta Latvijā pēc neatkarības atgūšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu