Irānas tankkuģis atstājis Gibraltāru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irānas tankkuģis, kas pusotru mēnesi bija arestēts Lielbritānijas aizjūras teritorijā Gibraltārā saistībā ar aizdomām par Sīrijai noteikto Eiropas Savienības (ES)  sankciju pārkāpšanu, svētdienas vakarā atstājis Gibraltāru, paziņojis Irānas vēstnieks Lielbritānijā.

"Mēs apstiprinām, ka mūsu tankkuģis pēc 45 dienām atstājis Gibraltāru un devies starptautiskajos ūdeņos," sociālajā tīklā "Instagram" ierakstījis vēstnieks Hamids Baedinedžads.

Pēc kuģu pārvienošanās informācijas vietnes "Marinetraffic.com" datiem, tankkuģis "Adrian Darya 1" ar Irānas karogu stundu pirms pusnakts devies ceļā no Gibraltāra dienvidrietumu virzienā un iebraucis starptautiskajos ūdeņos starp Ibērijas pussalas dienvidiem un Maroku. Kuģa ceļamērķis ir Kalamatas osta Grieķijā, ko tam plānots sasniegt 25.augustā.

Jau vēstīts, ka līdz šim tankkuģa nosaukums bija "Grace 1" un tam bija Panamas karogs, taču piektdien  Irānas Ostu un jūrniecības organizācijas vadītāja vietnieks Džalils Eslami paziņoja, ka kuģim mainīts nosaukums un karogs. Tankkuģī atrodas divi miljoni barelu Irānas naftas, norādīja amatpersona.

Gibraltārs svētdien noraidīja ASV prasību atkal arestēt Irānas tankkuģi, kuru pirms dažām dienām no aresta atbrīvoja Gibraltāra tiesa.

Gibraltāra valdības paziņojumā teikts, ka valdība nevar pieprasīt tiesai arestēt tankkuģi, jo ASV sankcijas Irānai nav piemērojamas Eiropas Savienībā.

"ES sankciju režīms pret Irānu, kas ir spēkā Gibraltārā, ir daudz šaurāks nekā ASV spēkā esošais sankciju režīms," norādīja Gibraltāra valdība.

Gibraltāra tiesa ceturtdien nolēma atbrīvot arestēto Irānas tankkuģi, kas tika aizturēts Gibraltāra piekrastē 4.jūlijā saistībā ar aizdomām, ka vedis naftu uz Sīriju, pārkāpjot ES sankcijas.

Tomēr piektdien ASV Tieslietu ministrija nosūtīja Gibraltāram pieprasījumu kuģi atkal arestēt, norādot, ka tas pārkāpis Vašingtonas noteiktās sankcijas Teherānai.

Atbildot uz "Grace 1" aizturēšanu, Irāna 19.jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba Zviedrijas kompānijai "Stena Bulk" piederošo tankkuģi "Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs. Uz "Stena Impero" atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu