Irāna: Nav saistības starp Gibraltāra atbrīvoto Irānas tankkuģi un ''Stena Impero'' (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Irānas Ārlietu ministrija (ĀM) pirmdien noliedza, ka būtu saistība starp Gibraltāra atbrīvoto Irānas tankkuģi un Irānas aizturēto tankkuģi "Stena Impero", uz kura ir arī Latvijas valstspiederīgais.

"Nav nekādas saistības starp šiem abiem kuģiem," žurnālistiem Teherānā teica Irānas ĀM preses sekretārs Abass Musavi.

"Tas kuģis ["Stena Impero"] ir izdarījis divus vai trīs kuģniecības noteikumu pārkāpumus," sacīja Musavi.

"To izskata tiesa. Mēs ceram, ka tas tiks pabeigts pēc iespējas drīz un tiks paziņots spriedums," piebilda Irānas ĀM pārstāvis.

Viņš arī teica, ka Irāna pa diplomātiskajiem kanāliem brīdinājusi ASV nemēģināt aizturēt Gibraltāra atbrīvoto Irānas tankkuģi.

"Irāna ir nodevusi nepieciešamos brīdinājumus amerikāņu amatpersonām pa oficiālajiem kanāliem (..) nepieļaut šādu kļūdu, jo tai būs smagas sekas," sacīja Musavi.

"Šāda rīcība  (..) apdraudētu kuģniecības drošību atklātā jūrā," piebilda Irānas ĀM pārstāvis.

Viņš teica, ka brīdinājums nodots ar Šveices vēstniecības Teherānā starpniecību. Tā kā Irānai un ASV nav diplomātisko attiecību, ASV intereses Irānā pārstāv Šveices vēstniecība.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra tiesa ceturtdien nolēma atbrīvot arestēto Irānas tankkuģi, kas tika aizturēts Gibraltāra piekrastē 4.jūlijā saistībā ar aizdomām, ka vedis naftu uz Sīriju, pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Tomēr piektdien ASV Tieslietu ministrija nosūtīja Gibraltāram pieprasījumu kuģi atkal arestēt, norādot, ka tas pārkāpis Vašingtonas noteiktās sankcijas Teherānai. Svētdien Gibraltāra valdība paziņoja, ka nevar pieprasīt tiesai arestēt tankkuģi, jo ASV sankcijas Irānai nav piemērojamas Eiropas Savienībā.

Tankkuģis "Adrian Darya 1", kura nosaukums līdz pagājušajai nedēļai bija "Grace 1", devās projām no Gibraltāra. Tankkuģim tagad ir Irānas karogs, lai gan aizturēšanas brīdī tam bija Panamas karogs.

19.jūlijā Irāna Hormuza šaurumā sagrāba Zviedrijas kompānijai "Stena Bulk" piederošo tankkuģi "Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs. Uz "Stena Impero" atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais.  Irānas amatpersonas paziņoja, ka "Stena Impero" aizturēts, jo tas sadūries ar kādu zvejas kuģi, taču Irānas Konstitūcijas uzraudzības padomes pārstāvis dienu vēlāk teica, ka "Stena Impero" sagrābšana ir reakcija uz "Grace 1" aizturēšanu Gibraltārā. Konstitūcijas uzraudzības padomes preses pārstāvis Abass Ali Kadhodaei ziņu aģentūrai "Fars" sacīja, ka "starptautiskajās tiesībās ir labi zināms savstarpējas rīcības likums", un Irānas darbības, "lai vērstos pret nelikumīgu ekonomisko karu un naftas tankkuģu sagrābšanu, ir šī likuma gadījums un ir balstīts starptautiskajās tiesībās".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu