Jauns ziņojums par to, kā cilvēce varētu sevi iznīcināt (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēks gāzmaskā.
Cilvēks gāzmaskā. Foto: pixabay.com

Jaunais ziņojums par eksistenciālajiem draudiem, kas stāv priekšā cilvēcei, izrādās, ir pārsteidzoši laba un izklaidējoša lasāmviela, kura autori “nekrāmējas” ar garlaicīgām un smagām tēmām par dzīves bezjēdzību vai cilvēka eksistenciālajām mokām un uzreiz pievēršas aizraujošākām lietām, piemēram, kodolkatastrofām, bioloģiskajiem ieročiem un asinskāriem robotiem.

Ziņojums, kuru radījuši Kembridžas Universitātes Eksistenciālo risku izpētes centra zinātnieki, ir domāts, lai palīdzētu valdībām labāk saprast veidus, kādos mēs varētu sevi iznīcināt. Tas viss vajadzīgs, lai šo iznīcību varētu novērst.

Ziņojumā potenciālie pasaules gala scenāriji ir sadalīti atsevišķās kategorijās, kas sākas ar ekosistēmas iznīcību un klimata pārmaiņām.

Ziņojuma autori skaidro, ka ledāju straujā kušana vai laikapstākļu globāla destabilizācija var novest pie “izdzīvošanai nepieciešamās pārtikas, dzeramā ūdens un enerģijas trūkuma”.

Nākamā kategorija ir tehnoloģiskie draudi, ar īpašu fokusu uz “apzinātu vai nejaušu mākslīgā intelekta izmantošanu destruktīvos nolūkos”.

Pat tās mākslīgā intelekta sistēmas, kas ir radītas ar labiem nodomiem, kādu dienu var sevī attīstīt spēju izvirzīt savtīgus mērķus un vērtības. Mašīnas, kas varētu autonomi tiekties pēc šiem mērķiem, pavisam mierīgi varētu iznīcināt cilvēci.

Ziņojumā uzsvērti arī bioloģiskie draudi, autoriem skaidrojot, ka mūsdienās bioinženierija kļūst arvien sarežģītāka, tāpēc pastāv iespēja, kā kāds ļaundaris rada patogēnus un toksīnus, kas ātri izplatītos pa gaisu, ar ēdienu vai ūdeni un ātri iznīcinātu cilvēci.

Arī gēnu modifikācija kļūst arvien sarežģītāka un attīstās ļoti strauji. Pētnieki piemin scenāriju, kad kāds ļaundaris rada bioloģisko ieroci, kas ietekmē tikai cilvēkus ar noteiktām ģenētiskām īpašībām, piemēram, noteiktas rases pārstāvjus.

Kodolkarš un dabas katastrofas arī minētas ziņojumā. Pētnieki izvirzījuši 59 scenārijus, kas tagad valdībām ļauj labāk saprast, kā ar tām varētu tikt galā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu