LU aicina rosināt dienesta izmeklēšanu pret IKVD

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Indriķis Muižnieks
Indriķis Muižnieks Foto: Valsts kanceleja

​Latvijas Universitāte (LU) ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), aicinot rosināt dienesta izmeklēšanu pret Izglītības kvalitātes valsts dienestu (IKVD), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā vēstule.

LU uzskata, ka IKVD ir rīkojies prettiesiski un pārkāpis Administratīvā procesa likumu, vācot informāciju savam atzinumam par LU rektora vēlēšanu tiesiskumu.

Augstskola vērš Ministru prezidenta uzmanību uz apstākli, ka IKVD vācis un administratīvajā procesā izmantojis informāciju, kas, pēc LU vadības domām, iegūta ar prettiesiskām metodēm, proti, IKVD norīkoja dienesta amatpersonu uz LU Studentu padomes preses konferenci 9.augustā, kur amatpersona esot uzdevusies par "ieinteresētu privātpersonu" un šādi vākusi informāciju, kā arī "psiholoģiski mēģināja iespaidot klātesošos studējošos un plašsaziņas līdzekļu žurnālistus", pausts vēstulē.

LU aicina Kariņu ierosināt dienesta izmeklēšanu par dienesta darbībām šajā lietā, jo IKVD pats atteicies ierosināt dienesta izmeklēšanu par šo rīcību.

Tāpat vēstulē pieprasīts līdz šodienas pēcpusdienai augstskolai nosūtīt izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) iepriekš pieminēto IKVD atzinumu par LU rektora vēlēšanu pārkāpumiem, kā arī jauno ministrijas rīkojuma projektu par LU rektora neapstiprināšanu.

LU prorektore Ina Druviete aģentūrai LETA apstiprināja, ka vēstule nosūtīta ministru prezidentam un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārei Līgai Lejiņai. Druviete uzsvēra, ka informācija pieprasīta, jo saskaņā ar likumu LU ir tiesības iepazīties ar dokumentu kopu, kuru valdība izmantos lēmuma pieņemšanai.

Kā ziņots, ministru viedokļiem daloties, valdība otrdien tomēr vēl nepieņēma lēmumu LU rektora jautājumā.

Balstoties uz Valsts kancelejas paustajām bažām par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, valdība nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu, lai dotu laiku ministrijai sagatavot pamatotāku rīkojuma projektu.

"Attīstībai/Par" ministri aicināja otrdien vēl nelemt par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, bet gan lemt tad, kad tiesību akts tiktu sagatavots tiesiski. Šim viedoklim pievienojās "Jaunās Vienotības" un "KPV V" ministri. Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" ministri atbalstīja IZM sagatavoto rīkojuma projektu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu