Dizainere Agnese Rudzīte iesaka: interjera dizaina padomi harmoniskam mājoklim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Atzītā interjera dizainere Agnese Rudzīte sākusi interjera dizaina veidošanu projektam Mežaparka Rezidences. Viņa izveidojusi interjera dizaina projektus gan vienam no tā dzīvokļiem, gan rindu mājai. Agnese atzīst, ka mājokļa iekārtošana ir satraucoša, jo ir vēlme visu izdarīt perfekti un skaisti. Mājokļa dizainam ir jākalpo cilvēkam, tam ir jāsniedz vieglums un komforts. Dizainere dalās padomos, kas var palīdzēt veidot harmonisku un personībai atbilstošu mājokli.

Koptēls un atmosfēra

Mājoklim, tāpat kā katras personības individuālajam stilam, svarīgākais ir koptēls, kas noteiks sajūtas un kopējo noskaņu. Jāņem vērā apkārtējā vide un atmosfēra, piemēram, māja pie jūras vai dzīvoklis Mežaparkā tiks iekārtots atšķirīgi. Vēlams interjera dizainu veidot vienotā stilā, lai kopējā telpas uztvere būtu harmoniskāka. Var izvēlēties dabas motīvus, vēsturiskās tendences.

Varat pat izvēlēties filmu, kas patīk, un veidot interjera dizainu tās noskaņās, tomēr paturot prātā, ka mājokļa tēlam ir jāsaskan ar ēkas arhitektūru, apkārtējo vidi un mājokļa atrašanās vietu.

Uzburt Vīnes operas noskaņas ar kristāla lustrām un rokoko krēsliem mazgabarīta dzīvoklī būs komiski.

Ēkas arhitektūra kā vadmotīvs

Ņemot vērā nekustamā īpašuma tirgus tendences un mājokļu cenas par kvadrātmetru, šobrīd aktuāli ir mazgabarīta dzīvokļi, kuriem piemērots lakonisks un funkcionāls stils. Jāsaprot, ka mājas arhitektūra nosaka arī mājokļa iekšējās proporcijas.

Mazgabarīta dzīvokļos lieliski iederēsies arī modernisma vai Bauhaus stila elementi.

Savukārt vēsturiskā un retro stila cienītāji, kuri izvēlas dzīvokļus Rīgas centrā vai pirmskara mājās citviet, interjerā var izmantot senās grīdas, retro faktūras, ģipša rotājumus, logu formas un rakstus, durvju ailes kā interjera pamatelementus, kas saskan ar jauno mājokļa dizainu. Piemēram, dzīvoklī, kura interjeru šobrīd veidoju projektam Mežaparka Rezidences, ieviesu Bauhaus stila tendences un estētiku atbilstoši arī mājas ārējai arhitektūrai, kas ir moderna un lakoniska, tur dominē stilam raksturīgie tīrie toņi – zils, sarkans, dzeltens, melns un balts. Interjerā iekļāvu arī dažus ikoniskus elementus, piemēram, Bertoia un Pantona krēslus. Izmantoju arī grafikas, kas veidotas uz balta fona.

Foto: Publicitātes foto

Apgaismojuma nozīme

Mājokļa apgaismojumam vadmotīvs ir labāk vairāk gaismas, nekā mazāk. Iespējams, daudzi to nezina, bet apgaismojumu mājoklī var izmērīt ar mērvienību – luksos. Ir pat noteikti apgaismojuma standarti un normas, bet arī neiedziļinoties ciparos un tehniskajos parametros, skaidrs, ka mājoklim ir jābūt atbilstoši un pietiekami apgaismotam, jo gaisma ietekmē mūsu fizisko un emocionālo labsajūtu.

Jāskatās, vai mājoklī ir pietiekams dabiskais apgaismojums, jānovērtē debespuses, logu lielums un novietojums.

Turklāt papildus tiešajai funkcijai apgaismojums spēj lieliski papildināt interjeru, radot dažādas “gaismas saliņas” un koncentrējot uzmanību uz noteiktiem priekšmetiem vai telpas zonām.

Investīcijas mākslā

Neiesaku piepildīt mājokli ar dažādiem aksesuāriem, figūriņām, puķu podiem un nieciņiem, bet paraudzīties uz mājokļa iekārtošanu jēgpilni un investēt mākslas darbos, jo māksla piešķir mājoklim personību un dziļumu. Arī ierobežota budžeta gadījumā iespējams iegādāties labus Mākslas akadēmijas studentu darbus (piemēram, studentu darbu izstādē un gadatirgū Jarmarka), tāpat var nopirkt kvalitatīvas mākslas darbu izdrukas, izrotājot mājokli ar lietām, kas dod papildu emocijas.

Var izvēlēties arī personīgas fotogrāfijas, tuvu cilvēku zīmējumus.

Interjeru bagātinošus elementus labāk izvietot uz sienām, nepieblīvējot pašu telpu, lai tajā būtu daudz gaismas, gaisa un plašuma.

Foto: Publicitātes foto

Tendence ir nesekot tendencēm

Šobrīd ir aktuālas ļoti dažādas interjera dizaina tendences, un cilvēki apjūk plašajā piedāvājumā.

Mans ieteikums ir pārlieku nesekot tendencēm, bet gan sekot sev, savai personībai, individuālajai gaumei un stilam, jo pirmkārt un galvenokārt savā mājoklī jums ir jājūtas labi pašam.

Manuprāt, galvenā tendence ir nevadīties pēc tendencēm, bet radīt personīgu mājokli, kas ir piemērots tieši jums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu