Atklāj Latviju: Pārsteidzošā Vidzeme jeb kā vienas dienas laikā pabūt "ellē" un safari

Foto: TVNET
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Parasti, lai atrastu kādas interesantas vietas, cilvēki dodas ārpus Latvijas. Tomēr, arī Latvijā ir vietas, kas spēj pārsteigt un kurās var labi pavadīt laiku. Tā, piemēram, Vidzemē vienas dienas laikā ir iespējams aizceļot gan uz “elli”, gan pabūt safari.

Raksta ievadā pieminētā “elle” gan nav vieta, kur visapkārt būtu uguns un dažādi rēgi, kaut gan – elles tematika ir ne tikai nosaukumā, bet arī ar šo vietu saistītajos nostāstos. Tātad – Gaujas nacionālajā parkā, Liepas ciematā Priekuļu novadā atrodas Lielā Ellīte, kas ir vietējās pašvaldības populārākais dabas piemineklis.

Foto: TVNET

Lielā Ellīte ir saukta arī par Velna cepli, Vella alu, Velna krāsni, Velna kambari, vai vienkārši – Liepas alu.

Tas ir baltā smilšakmens iežu atsegums ar alu un trim arkām. Alas garums ir vairāk nekā 20 metru, augstums – 3,5 metri, savukārt arku augstums no pusotra līdz četriem metriem. Lielās Ellītes ala ir nepārtraukti mainījusies. Tās ieeja ir nobrukusi, taču ala ir kļuvusi dziļāka. Nostāsti vēsta, ka reiz šeit bijusi pazemes eja, pa kuru bija iespējams aiziet uz Cēsīm (kas atrodas aptuveni 12 kilometru attālumā no alas).

Lielā Ellīte tiek uzskatīta par vienu no vecākajiem tūrisma objektiem Latvijā. Tā senatnē līdzinājusies ērģelēm ar daudzām stabulēm, savukārt presē par šo vietu rakstīts jau 1864. gadā.

Foto: TVNET

Par alu ir arī vairākas leģendas. Viena no tām vēsta par velnu, kas bijis ieslēpies Lielajā Ellītē, un nekādas mācītāju lūgšanas nav varējušas to izdzīt – viņš biedējis ļaudis un pastrādājis dažādas trakulības.

Beidzot atnācis kāds mācītājs, kuram pašam nav bijis neviena grēka, – tad gan velns meties bēgt pāri Gaujai uz Sietiņiezi. Gauja aizšķērsojusi velnam ceļu, tādēļ viņš lasījis cepurē akmeņus kā rāceņus un bēris upes dzelmē. Izcēlies bargs negaiss, un Pērkons spēris velnam, kas tomēr „pa Gaujas dibinu aizvilcies uz Sietīnu”.

Aptuveni 50 kilometru attālumā no Ellītes var nonākt vienā citā interesantā vietā. Mores ciematā atrodas safari. Precīzāk – safari parks “More”. Šajā vietā var aplūkot vairāk nekā 300 dzīvnieku – staltbriežu, dambriežu un balto staltbriežu.

Foto: TVNET

Kā vēsta paši parka saimnieki, šī vieta ir ļoti piemērota tiem, kuri vēlas uz brīdi "atslēgties" no pilsētas steigas, pabūt patīkamā un sakoptā vidē, kur rokas stiepiena attālumā atrodas savvaļas dzīvnieki.

Savvaļas dzīvnieku parka teritorija sadalīta vairākos aplokos, no kuriem seši ir iekļauti parka apmeklētājiem izveidotajā maršrutā. Pērkot ieejas biļetes, ir iespēja iegādāties arī spainīti ar kārumiem, ar ko uzcienāt briežus, kuri labprāt nāk “sasveicināties” ar ciemiņiem.

Foto: TVNET

Jāpiebilst, ka bez pieteikšanās safari parku var apmeklēt sestdienās un svētdienās no desmitiem rītā līdz četriem pēcpusdienā, savukārt darbdienās apmeklētājiem ir jāpiesaka vizīte. To var izdarīt šeit.

Foto: TVNET

Portāla TVNET rubrika "Atklāj Latviju" aicina savus lasītājus aizraujošos ceļojumos, kuru laikā iepazīsim gan Baltijā vienīgos pazemes ezerus, gan ar citām acīm paskatīsimies uz pamesto Slokas papīra fabriku, gan izložņāsim Maskačkas vārtrūmes un daudz ko citu.

Lai mūsu stāsti kļūst jums par iedvesmu!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu