Izkaltušas ganības un izžuvušas akas - karstums skāris Kurzemes piekrastes saimniecības (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kaspars Nordens/LETA

Karstais laiks nebūt nenāk par labu lauksaimniekiem; sausums īpaši skāris Kurzemes piekrasti - tur augstās temperatūras dēļ izkaltušas ganības un izžuvušas akas, vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Kā stāsta zemnieku saimniecības "Brīvnieki" īpašnieks Andis Muižnieks no Pāvilosta novada Sakas pagasta Rīvas ciema, mieži cietuši no sausuma un nav sacerojuši. "Kulsim nost, bet vairāk par divām tonnām birums nebūs. Graudi mazi, sīciņi, arī tilpuma masas nebūs," saka saimnieks.

"Brīvnieku" ganības stāv tukšas un izkaltušas. "No šā lauka lopi tika novesti jau pirms Jāņiem. Atāls vēl nav uzaudzis. Šī situācija ar sausumu atkārtojas jau otro gadu. Pērn bija vēl sliktāk, kad nācās pirkt sienu no malas," stāsta zemnieks.

"Ļoti daudziem akas izžuvušas, dārzos āboli vienkārši birst nost. Lapas sažuvušas. Tur nekā vairs nav," situāciju apraksta bioloģiskās saimniecības "Šuķi" saimniece Laima Veidemane. "Savu lopu baru biju ielaidusi tajās platībās, kur parasti ganām no augusta līdz oktobrim. 17 hektārus noēda divās nedēļās. Govis stāv pie vārtiem un bļauj: "Laid mani mājā, man nav ko ēst!""

Lai kompensētu radušos zaudējumus un tiktu galā ar maksājumiem, lauksaimnieks meklē dažādus risinājumus, arī pārdodot mežu. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu