Austrālijas premjers: Ķīnā apcietinātais Austrālijas pilsonis nav spiegs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrālijas premjerministrs Skots Morisons
Austrālijas premjerministrs Skots Morisons Foto: AFP/SCANPIX

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons ceturtdien noraidīja Pekinas apgalvojumus, ka Ķīnā apcietinātais Austrālijas pilsonis būtu darbojies kā spiegs.

Apsūdzības, ka ķīniešu izcelsmes Sidnejas zinātnieks Jans Hendzjuns ir spiegs, ir "pilnīgi nepatiesas", raidorganizācijai "Channel 9" sacīja premjers.

Šādi Morisons izteicās pēc tam, kad Jans bija lūdzis Austrālijas valdību palīdzēt viņam, "cik vien drīz iespējams".

Morisons arī noraidīja Ķīnas pārmetumus, ka Austrālija nerespektē tās tiesisko procesu.

"Ķīnā ir tieslietu sistēma, kas var būt ir atšķirīga no mūsu, bet tā ir suverēna valsts, un mēs to respektējam, bet mēs sagaidām, lai Austrālijas un visu tās pilsoņu cilvēktiesības tiek pienācīgi ievērotas," sacīja premjers.

Kā paziņojumā, kas tika izplatīts ar Austrālijas konsulāta amatpersonas starpniecību, apgalvoja Jans, Ķīnas izmeklētājs viņam teicis, ka Austrālija ir maza valsts un tai viņa liktenis nerūp.

"Viņš teica, ka Austrālija tirdzniecībā un ekonomikā ir atkarīga no Ķīnas, un Kanbera man nepalīdzēs, nemaz nerunājot par glābšanu. Viņš sacīja, ka Austrālija nepalīdzēs, jo neesmu baltais," raksta Jans.

"Tās ir muļķības. Viņš maldās. Es esmu ārkārtīgi pateicīgs Austrālijas premjerministram, ārlietu ministrei, parlamenta locekļiem, vēstniecības komandai un vēstniekam par viņu palīdzību," teikts Jana paziņojumā.

Kā otrdien sacīja Austrālijas ārlietu ministre Merisa Peina, Austrālijas augstskolas mācībspēks Jans ir aizturēts Ķīnā aizdomās par "spiegošanu".

Jans vairākus mēnešus bija turēts apcietinājumā Pekinā bez apsūdzību izvirzīšanas, bet oficiāli ir apcietināts no 23.augusta, sacīja Peina.

"Ja doktors Jans tiek turēts apcietinājumā par saviem politiskajiem uzskatiem, viņu vajadzētu atbrīvot," teica Peina, paužot bažas par "skarbiem apstākļiem" apcietinājumā.

53 gadus vecais demokrātijas piekritēju kustības aktīvists un ASV Kolumbijas universitātes viespētnieks Jans tika aizturēts janvārī neilgi pēc tam, kad no Ņujorkas bija ielidojis Ķīnas dienvidu pilsētas Guaņdžou lidostā.

Jans ir dzimis Ķīnā un savulaik tur bija diplomāts un zinātnieks. 2002.gadā viņš ieguva Austrālijas pilsonību. Jans internetā publicējis rakstus, kuros iestājies par demokrātiju un cilvēktiesībām komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Pekinas klusēšana par Jana likteni un atteikšanās nodrošināt viņa pieeju konsulārajiem pakalpojumiem ir radījušas spriedzi abu valstu attiecībās, kas ievērojami pasliktinājušās pēdējos mēnešos.

Pēdējā laikā Austrālijā pieaug bažas par Pekinas ietekmi. Bažījoties par Ķīnas aktivitātēm, Austrālijas valdba šonedēļ paziņoja, ka sākusi izmeklēšanu par ārvalstu ietekmi universitātēs un izveidojusi šim uzdevumam īpašu darba grupu, kurā ir eksperti no drošības struktūrām, valdības un augstākajām izglītības iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu