Lietuvā skolēniem būs atļauts neiet uz skolu, ja karstums pārsniegs 30 grādus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zilas debesis un mākoņi; ilustratīvs foto.
Zilas debesis un mākoņi; ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvā skolēniem būs atļauts neiet uz skolu, ja gaisa temperatūra pārsniegs plus 30 grādus un skola nespēs nodrošināt telpās vēsāku gaisu, turklāt tādā karstumā skolas nevarēs organizēt arī nodarbības ārā, piektdien paziņojusi Izglītības, zinātnes un sporta ministrija.

Šādu kārtību pēc diskusijām ar Veselības ministriju apstiprinājis Izglītības ministrs Aļģirds Monkevičs.

Viņš skaidrojis, ka lēmums pieņemts saistībā ar neērtībām, kas šogad pagarinātā mācību gada dēļ skolām radās karstajās jūnija dienās.

"Sapratām, ka līdzīgs karstums var atkārtoties, un gribam palīdzēt skolām skaidrāk zināt, kā tādās situācijās rīkoties," norādījis ministrs.

Rīkojums attiecas uz visu klašu skolēniem. Ja kādi bērni uz skolu tomēr būs atnākuši, skolām būs jādomā, kādā veidā organizēt viņiem nodarbības, bet Monkevičs solījis, ka tām tiks sniegti ieteikumi, kā organizēt mācību stundas gada siltajā laikā.

Tā ir pirmā reize, kad Lietuvā noteikta augstākā gaisa temperatūras robeža, pēc kuras atļauts neapmeklēt skolu. Līdz šim vienīgi bija noteikts, ka ziemā pirmo līdz piekto klašu skolēni var doties uz skolu, ja sals pārsniedz 20 grādus, bet sesto līdz divpadsmito - ja laukā ir aukstāks par mīnus 25 grādiem.

Tikmēr Lietuvas Veselības ministrija šobrīd izstrādā higiēnas normas, kas paredz, ka mācību telpās gaisa temperatūra gada siltajā laikā nedrīkst pārsniegt 26 grādus. Tādā gadījumā skola var saīsināt stundas vai organizēt tās citur. Līdz šim telpās atļautā gaisa temperatūra bija par diviem grādiem augstāka.

Mācību gada nobeigumā skolām arī atļauts brīvāk plānot mācību procesu, rīkojot dažādus pārgājienus vai ekskursijas.

Jaunā kārtība stāsies spēkā no nākamā gada 1.maija, bet sinoptiķi arī septembra sākumu Lietuvā sola diezgan karstu, tādēļ Izglītības, zinātnes un sporta ministrija aicinājusi skolas parūpēties, lai mācību gada sākumam veltītie pasākumi notiktu ārā, iespējami vēsākās vietās un lai būtu nodrošināta dzeramā ūdens pieejamība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu