Nīderlande vēlas nopratināt Ukrainas aizturēto kaujinieku par viņa lomu MH17 notriekšanā (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Cemahs
Vladimirs Cemahs Foto: Bellingcat

Nīderlandes prokurori, kas izmeklē Malaizijas lidsabiedrības “Malaysia Airlines” reisa MH17 lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas pirms pieciem gadiem, vēlas nopratināt bijušo Austrumukrainas separātistu kaujinieku Vladimiru Cemahu, ko šovasar aizturēja Ukrainas specdienesti, vēsta raidorganizācijas "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" Ukrainas nodaļa.

Cemahs uzskatāms par vērtīgu liecinieku, jo viņš vadīja pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" pretgaisa aizsardzību Sņižnes pilsētā laikā, kad tai līdzās 2014.gada 17.jūlijā tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna.

Pēc aizturēšanas Cemaham izvirzīta apsūdzība par teroristiskas grupas izveidi, par ko draud cietumsods līdz 15 gadiem.

Cemaha vārds tiek minēts arī starp cilvēkiem, kas būtu iesaistīti plānotajā Ukrainas un Krievijas ieslodzīto apmaiņā.

“Mēs vēlētos aprunāties ar Cermaha kungu un uzdot viņam jautājumus, tāpēc mēs gribētu, ka viņš izmeklētājiem ir pieejams Ukrainā,” aģentūrām AFP un AP norādīja Nīderlandes vadītās MH17 lietas izmeklēšanas grupas pārstāve Brehtje van de Mosdēka.

Saskaņā ar neapstiprinātu informāciju, Ukrainas un Krievijas ieslodzīto apmaiņas darījums esot aizkavējies, jo Krievija esot pieprasījusi, lai apmaināmo cilvēku sarakstā tiek iekļauts arī Cemahs.

Cemahs ir Ukrainas pilsonis.

“Šobrīd viņš ir Ukrainā, cietuma kamerā. Ja viņš tiks apmainīts, protams, viņu nopratināt mums būs sarežģīti,” piebilda van de Mosdēka.

Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Šovasar starptautiskā izmeklēšanas komisija identificēja četrus aizdomās turamos lietā par lidmašīnas notriekšanu. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Lidmašīna virs Austrumukrainas tika notriekta ar Krievijas zenītraķešu iekārtu “Buk”.

Tikmēr Krievija līdz šim noliegusi jebkādu saistību ar reisa lidmašīnas notriekšanu.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu