Jauns palīgs ASV izmeklētājiem: DNS palīdz atrisināt senus un brutālus noziegumus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kāda sieviete ASV Floridas štatā pirms 36 gadiem tika nežēlīgi izvarota. Tagad, pateicoties DNS paraugu salīdzināšanai, policijai ir izdevies atrast varmāku. Šis ir kārtējais gadījums, kad DNS dati palīdz ASV izmeklētājiem atrisināt senus vardarbīgus noziegumus, kuru izmeklēšanā gadiem ilgi nav bijis nekāda progresa, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Uzbrukums sievietei tika veikts Floridas štata pilsētā Koralspringsā 1983.gada 22.augustā. Sieviete naktī pamodās savā gultā no tā, ka iebrucējs pie viņas kakla bija pielicis nazi. Kad sieviete sāka kliegt, uzbrucējs pavēlēja viņai klusēt, piedraudot nogalināt. Tad viņš sievieti izvarojis.

“Es tevi esmu mīlējis jau mēnešiem ilgi,” pēc izvarošanas sievietei paziņojis varmāka.

Sieviete uzbrucēju pēc tam policijai raksturoja kā slaidu balto vīrieti ar brūniem matiem un spēcīgu odekolona aromātu, kurš runājis ar spēcīgu ASV dienvidu štatu akcentu.

Notikuma vietā tika savākts uzbrucēja DNS paraugs, tomēr tajā laikā pieejamā tehnoloģija nav ļāvusi identificēt uzbrucēju. Galu galā nekāda progresa šīs lietas izmeklēšanā vairs nebija.

Šā gada martā pie policistiem vērsās pati noziegumā cietusī sieviete, jo viņa bija lasījusi par gadījumiem, kad DNS palīdz izmeklētājiem atklāt senus noziegumus.

Izmeklētāji piekrita pārskatīt pieradījums šajā lietā un nosūtīja nozieguma vietā iegūto DNS paraugu uz laboratoriju, lai to pārbaudītu atbilstoši jaunākajām tehnoloģijām. Jūnija beigās eksperti nonāca pie slēdziena, ka no upura apģērba iegūtais DNS paraugs sakrīt ar vairākas reizes tiesāta noziedznieka Timotija Norisa DNS.

Timotijs Noriss
Timotijs Noriss Foto: AP/Scanpix

60 gadus vecais Noriss šobrīd Rietumvirdžīnijā izcieš cietumsodu par bruņotu laupīšanu. Tagad viņam izvirzītas apsūdzības arī seksuālā uzbrukumā, kurā izmantots ierocis. Florida jau pieprasījusi viņa izdošanu tiesāšanai par pirms 36 gadiem pastrādāto noziegumu.

Noriss jau iepriekš tiesāts par uzbrukumu sievietei un nolaupīšanu, informēja policija.

Šī nav pirmā reize, kad Koralspringsas policija atrisina senu lietu, izmantojot jaunāko DNS tehnoloģiju iespējas. Šogad pilsētas policija aizturēju kādu vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par ielaušanos kādas sievietes mājā un viņas izvarošanu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados. Drīzumā gaidām šī vīrieša tiesa.

Pateicoties DNS, progress panākts arī citās ASV ilgstoši neatrisinātās lietās.

Lielāko rezonansi izraisīja lieta ar Goldensteitas slepkavu, kurš tiek turēts aizdomās 12 slepkavībās un vairāk nekā 50 izvarošanās, kas pastrādātas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados.

Saistībā ar aizdomām šo noziegumu izdarīšanā šā gada aprīlī – 42 gadus pēc uzbrukumu sākuma – tika aizturēts Džozefs Deandželo. Viņš aizturēts, pamatojoties uz jauniem DNS pierādījumiem.

Šā gada aprīlī DNS paraugs, kas iegūts no Artura Rūdija Martinesa skuvekļa, sakrita ar DNS, kas tika atrasts divu sieviešu slepkavības vietās septiņdesmito gadu beigās. Martiness gan pirms četriem gadiem nomira.

Tikmēr jūnijā Nevadas štatā kā Mērija Silvani tika identificēta pirms 37 gadiem nogalināta sieviete. Pateicoties progresam DNS datu izmantošanā noskaidrots, ka sievieti nogalināja Džeimss Karijs, kurš pats nomira 1983.gadā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu