ANO: Ziemeļkoreja turpina īstenot kodolprogrammu, vienlaikus apejot sankcijas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja turpina īstenot savu kodolieroču programmu, vienlaikus apejot sankcijas, teikts ANO ekspertu darba grupas ziņojumā.

Phenjanas režīms noteicis moratoriju kodolsprādzieniem un tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumiem, bet pērn paziņoja, ka Pungeri kodolieroču izmēģinājumu poligons tiks likvidēts, jo tas vairs neesot nepieciešams.

Kā teikts ANO ekspertu ziņojumā, neraugoties uz šiem soļiem, Ziemeļkoreja nav apturējusi kodolgalviņu izstrādes attīstīšanu.

"Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas kodolprogrammas darbība turpinās, neraugoties uz to, ka netiek veikti kodolizmēģinājumi un Pungeri poligons tiek slēgts," teikts ziņojumā.

Kā norādījusi viena ANO dalībvalsts, "Jonbjonas urāna bagātināšanas objekts turpināja darboties "no februāra sākuma līdz augusta sākumam", teikts ziņojumā.

Jonbjonas kodolkomplekss ir Ziemeļkorejas kodolprogrammas centrālais elements, un tas darbojas lielas slepenības aizsegā.

Nav nekādu pazīmju, ka minētajā lika posmā būtu darbojies Jonbjonas galvenais reaktors, teikts ziņojumā, tomēr "vieglā ūdens reaktora būve turpinājās", turklāt "ik pa laikam aktivitāte bija novērojama radioķīmiskajā laboratorijā", iespējams, remontdarbu dēļ.

ASV prezidents Donalds Tramps kā vienu no savas diplomātijas sasniegumiem minējis to, ka Ziemeļkoreja kopš 2017.gada beigām nav veikusi kodolizmēģinājumus un palaidusi tāla darbības rādiusa raķetes.

Tomēr Ziemeļkoreja pēdējo nedēļu laikā veikusi vairākus tuva darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus.

Ar pēdējiem raķešu izmēģinājumiem Ziemeļkoreja demonstrējusi, ka tā "spēj īstenot ballistisko raķešu sistēmas svarīgāko komponentu, arī cietās raķešu degvielas, ražošanu, kā arī spēj pārvarēt pretraķešu aizsardzības sistēmas," teikts ANO ziņojumā, atsaucoties uz vienas dalībvalsts viedokli.

ANO darba grupa arī norādīja, ka tā ir saņēmusi dalībvalstu ziņojumus, no kuriem noprotams, ka Phenjana pārsniegusi ikgadējo pārstrādāto naftas produktu apjoma robežu, kas noteikta 500 000 barelu līmenī, šā gada pirmajos četros mēnešos nepārtraukti turpinot produktu pārkraušanu no kuģa kuģī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu