Pompeo Tuvo Austrumu miera plānu sola "tuvāko nedēļu" laikā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: EPA/Scanpix

ASV prezentēs savu Tuvo Austrumu miera plānu tuvāko nedēļu laikā, piektdien pavēstīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, vienlaikus atzīstot, ka uzdevums bijis grūts.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija atlika miera plāna prezentāciju, pēc tam kad Izraēla negaidīti nolēma 17.septembrī rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, un jauni jautājumi par plāna likteni radās ceturtdien, kad Trampa padomnieks Tuvo Austrumu jautājumos Džeisons Grīnblats amatu pameta.

Pompeo, atbildot uz jautājumu Kanzasas Štata universitātē, noraidīja pieņēmumus, ka plāna prezentācija varētu tikt atlikta uz ilgāku laiku.

"Mēs divarpus gadus visā reģionā esam īstenojuši plašas konsultācijas, un es uzskatu, ka tuvāko nedēļu laikā mēs paziņosim par savu redzējumu," sacīja Pompeo.

"Un, cerams, pasaule to saredzēs kā struktūras elementu, kā pamatu, kurā balstoties var notikt virzība uz priekšu," viņš sacīja.

Tuvo Austrumu miera jautājumu viņš raksturoja kā "sarežģītu problēmu, tādu, kas galu galā šīm divām tautām būs jāatrisina pašām, bet mēs pie tā esam smagi strādājuši".

Palestīniešu pašpārvalde sarāvusi sakarus ar Trampa administrāciju, skaidrojot, ka tā nevar būt objektīvs vidutājs, ņemot vērā Trampa klaji proizraēliskos lēmumus, arī atzīstot Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Vašingtonas administrācija tagad sākusi gaidāmos priekšlikumus raksturot kā "redzējumu", nevis vairs kā plānu, novērotājiem uzdodot jautājumus par to, vai Vašingtona grasās nākt klajā tikai ar paziņojumu par principiem, nevis centīsies panākt plašu vienošanos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu