Latvija pievienosies donoru orgānu apmaiņas apvienībai «Scandiatransplant»

CopyLinkedIn Draugiem X
Operācija. Ilustratīvs attēls
Operācija. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Lai arī Latvijā dzīvojošie pacienti tiktu pie plaušu transplantācijas, Latvija gatavojas pievienoties organizācijai "Scandiatransplant", kas veic donoru orgānu apmaiņu Skandināvijas valstīs un Igaunijā, vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv

Viens no cilvēkiem, kam akūti nepieciešama plaušu transplantācija ir Alise, kas sirgst ar cistisko fibrozi. Alise ir uzņemta gaidītāju sarakstā Tartu slimnīcā Igaunijā un regulāri turp dodas, lai nodotu analīzes. 

Kopš Tartu slimnīca pievienojusies "Scandiatransplant", visi Igaunijas donoru orgāni, ar kuriem pašu pacientiem saderības nav, tiek ziedoti dāņiem, norvēģiem, zviedriem vai somiem.

Arī Latvija nolēmusi iestāties šajā apvienībā. Jāpiezīmē, ka apvienībā iestājas nevis valstis, bet slimnīcas; mūsu valsti šajā organizācijā pārstāvēs Stradiņa slimnīca.

"Lai pievienotos, Latvijas ārstniecības iestādei ir jāizpilda kvalitātes prasības, kas ir noteiktas šīm organizācijām," skaidro Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka, piebilstot, ka dalībai organizācijā nepieciešama arī speciāla laboratorija, speciāla operāciju zāle, iestāšanās maksa un dalības maksa katru gadu. 

Izmaksu ziņā tie ir 1,8 - 2 miljoni eiro, un šī summa ir iekļauta nākamā gada budžeta pieprasījumā. Taču pat tad, ja naudu piešķirs, vēl priekšā garš ceļš līdz iestāšanās procesa noslēgumam. Igauņiem iestāšanās prasīja piecus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu