"Pirmdienās dzimušie zēni izaug slinki." Vai tiešām horoskopiem ir vieta skolēnu dienasgrāmatās? (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Īstu vētru sociālajos tīklos radījis ieraksts, kurā redzams atvērums no kādas dienasgrāmatas pamatskolēniem. Tajā, līdz ar stundu sarakstu, atrodami arī horoskopi un, maigi sakot, pavisam dīvaina informācija par dzimšanas dienu ietekmi un bērna raksturu. 

"Senatnē nozīmi piešķīra tam, kurā dienā cilvēks dzimis. Pirmdiena - neveiksmīga diena zēniem, bet laimīga - meitenēm. Šajā dienā dzimušās meitenes vēlāk kļūst par labām sievām, mātēm, turpretī zēni izaug slinki un gražīgi.

Otrdiena - Marsa diena. Pasaulē nāk policisti, cīnītāji. Sievietes būs amazones," lasāms šajā dienasgrāmatā pamatskolēniem.

Vairāki sociālo tīklu lietotāji pauduši neizpratni par to, ka šāda absurda informācija izvietota skolēnu palīglīdzekļos. "Kā lai paskaidro bērnam, ka viņa panākumi atkarīgi tikai un vienīgi no viņa paša, nevis dienas, kad viņš dzimis?" raksta viena no sociālā tīkla "Facebook" lietotājām.

Kā norāda Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga, dienestā līdz šim sūdzības par dienasgrāmatu saturu nav saņemtas.

"Atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada 18.oktobra noteikumu Nr.779 „Noteikumi par vispārējās izglītības iestāžu pedagoģiskā procesa organizēšanai nepieciešamo obligāto dokumentāciju” 3.13.punktam par dienasgrāmatas satura un formas atbilstību ētikas un estētikas normām ir atbildīga izglītības iestāde.

Līdz ar to gadījumā, ja vecākiem ir iebildumi vai jautājumi par dienasgrāmatā iekļauto informāciju, šis jautājums būtu jāpārrunā izglītības iestādes padomē un ar izglītības iestādes vadību," norāda eksperte.

Soctīklu lietotāji norādījuši, ka dienasgrāmatas ar apšaubāmo saturu izdalītas vairākās Rīgas pamatskolās. 

Kā portālam TVNET pastāstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde, Rīgas pašvaldība centralizēti dienasgrāmatas nepērk.

"Kāda veida dienasgrāmatas lietos to nosaka skolas vadība. Turklāt dienasgrāmatas nav obligātas, jo visās skolās ir arī elektroniskie žurnāli, kur bērni un vecāki var sekot līdzi gan savām sekmēm, gan sazināties ar skolotājiem un zināt aktualitātes skolā  - paziņojumi par koncertiem, sporta dienu, projektu nedēļu utml. Ir skolas, kur dienasgrāmatas lieto jaunāko klašu skolēni, un kā jau minējām, dienasgrāmatu, kuru skolā lietos apstiprina skolas vadība ar rīkojumu, iepriekš izvērtējot tās kvalitāti, saturu un atbilstību mācību procesa organizēšanai," skaidroja Vilde.

Jāpiebilst, ka līdz ar elektroniskās sistēmas "E-klase" ieviešanu papīra dienasgrāmatas Latvijā vairs nav obligātas, taču joprojām daudzi skolēni un viņu vecāki dod priekšroku papīra dienasgrāmatām. Jāsecina, ka vecākiem rūpīgāk jāpievērš uzmanība tam, kādas papīra dienasgrāmatas skolās tiek dalītas, un pretenziju gadījumā jāvēršas pie skolas vadības.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu