Tunisijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvar antiistablišmenta kandidāti

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Tunisijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā par uzvaru paziņojuši divi antiistablišmenta kandidāti - jurists Kaiss Saids un mediju magnāts Nabils Karui.

Tunisijā svētdien notika prezidenta vēlēšanas, kas tiek uzskatītas par svarīgu soli demokrātijas nostiprināšanā šajā Ziemeļāfrikas valstī.

Kopš 2011.gada protestu kustības rezultātā tika gāzts ilgus gadus valdījušais autoritārais līderis Zinelabidīns ben Ali, šīs ir jau otrās prezidenta vēlēšanas, un tajās uz augsto amatu pretendēja 26 kandidāti.

Taču vēlētāju aktivitāte nav bijusi liela, sevišķi gados jauno tunisiešu vidū. Saskaņā ar vēlēšanu komisijas publiskoto informāciju, vēlēšanās nobalsojuši 45% vēlētāju.

Lai gan vēlēšanu sākotnējie rezultāti tiks paziņoti tikai otrdien, 61 gadu vecais Saids jau pavēstījis, ka vēlēšanu pirmajā kārtā atrodas līdera pozīcijās.

Taču ar līdzīgu paziņojumu nācis klajā arī  Karui, kurš pagājušajā mēnesī tika aizturēts saistībā ar apsūdzībām naudas atmazgāšanā un par izvairīšanos no nodokļiem.

Par spēcīgākajiem pretendentiem tika uzskatīti arī līdzšinējais premjerministrs Jusefs Šaheds un ietekmīgās islāmistu kustības "Ennahda" līdera vietnieks Abdelfatahs Moru.

Taču Šaheda popularitāti iedragājusi ekonomiskā stagnācija un pieaugošā dzīves dārdzība. Viņam arī nācies cīnieties ar pārmetumiem, ka Karui ieslodzīts politisku motīvu dēļ.

Prezidenta vēlēšanas sākotnēji bija paredzēts rīkot jau novembrī, tomēr, tā kā pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Tunisijas prezidents Badži Kaids as Sabsi jūlijā aizgāja no dzīves, vēlēšanas tika pārceltas uz septembri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu