Vai zini, kur atrodas Rīgas šaurākā iela? (5)

Rituāla iela - Rīgas šaurākā iela. Foto: Jānis Škapars/TVNET
Rolands Virks
, Vēstures un zinātnes ziņu redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X

Kādu laiku atpakaļ noskaidrojām, kur atrodas un cik īsa ir Rīgas īsākā iela, tāpēc tagad kārta pienākusi Rīgas šaurākajai ielai. Tā atrodas Maskavas priekšpilsētā starp Maskavas ielas namiem numur 135 un 137.

Kad es soļoju pa Rīgas šaurāko ielu, lai nonāktu savā galamērķī – Vecajā ebreju kapsētā Maskavas priekšpilsētā, man nebija ne jausmas, ka savu kāju esmu spēris uz, lūk, šādas unikālas ielas. Aizdomas par to, ka šī ieliņa kaut kādā veidā ir nozīmīga, saprotams, bija, jo tā patiešām izskatās unikāla. Ne tikai tās šaurums – vien 3,2 metri – ir interesants, bet arī ievērojamais stāvums, kas gan šajā relatīvi kalnainajā Rīgas daļā varbūt arī nav nekas tik neparasts. Lūk, bet abas šīs ielas īpašības izcili iet kopā ar bruģi un glītajām laternām, veidojot visai poētisku ielas raksturu.

FOTO: RĪGAS ŠAURĀKĀ IELA

Domāju, ka īstais šīs ielas šarms atklājas rudens naktīs, kad laternas ir iedegtas, tomēr to novērtēt es nesadūšojos, jo klaiņot pa Maskavas priekšpilsētu naktī man nepietika drosmes. Par to noteikti zina stāstīt vietējie Maskavas ielas iedzīvotāji, kuriem šī iela varbūt ir ne tikai šaurākā Rīgas iela, bet arī nozīmīgs maršruta posms ceļā uz mājām.

Lai arī ielas statuss tai oficiāli piešķirts nav (gruntsgabala kartēs tā minēta kā Mazais ceļš (Kleine Weg)), tomēr mūsdienās tā tiek dēvēta par Rituāla ielu. Tā pastāv jau kopš 1725. gada un tās gals iesniedzās akurāt tajā pašā gadā izveidoto ebreju kapu priekšā.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kā vēstīts Rīgas Austrumu izpilddirekcijas mājaslapā, Pret Šauro „Rituāla” ielu sākumā bijuši kapsētas vārti un kaulu kambaris (kapliča) Poltavas ielas teritorijā. Tomēr pēc tam, kad kapi tika nolīdzināti līdz ar zemi un 1963. gadā tur ierīkoja “Komunistisko brigāžu parku”, ielu sāka dēvēt par Bezvārda strupceļu (Bezimjanij pereulok) vai Šauro ielu.

Mazā ieliņa, par laimi, tagad ir aprīkota ar apgaismojumu un pienācīgi sakopta, kas visvairāk noteikti priecē tos cilvēkus, kuriem tā kājām jāmēro diennakts tumšajā laikā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu