Džonsons atzīst, ka Ņujorkā varētu nesagaidīt cerēto izrāvienu "Brexit" sarunās

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirmdien atzina, ka sarunās ar Eiropas Savienības līderiem šonedēļ ANO Ģenerālās asamblejas sesijas laikā Ņujorkā izrāvienu "Brexit" jautājumā var arī neizdoties panākt, vienlaikus norādot, ka vienošanās panākšanas virzienā izdevies panākt būtisku progresu, kaut arī domstarpības saglabājas lielas.

Cerības uz izrāviena panākšanu vairojās aizvadītajā nedēļā, pēc tam kad Džonsons paziņoja, ka sāk veidoties "Brexit" vienošanās aprises, bet Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers atzina, ka vienošanās ir iespējama.

Londonas un Briseles starpā joprojām pastāv domstarpības saistībā ar Lielbritānijas vēlmi atteikties no tā dēvētā Ziemeļīrijas robežas pagaidu risinājuma, par ko vienojās Džonsona priekšgājēja Terēza Meja. Eiropas Savienības (ES) diplomāti norādījuši, ka Londona līdz šim pieņemamu alternatīvu  nav formulējusi.

Džonsons Ņujorkā ANO Ģenerālās asamblejas sesijas kuluāros tiksies ar Eiropas valstu līderiem, arī ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Īrijas premjerministru Leo Varadkaru.

Par progresu ceļā uz "Brexit" vienošanās panākšanu notiks arī sarunas ar Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku.

"Es vēlos jūs visus brīdināt - nevajadzētu uzskatīt, ka tas notiks tieši šajā brīdī," žurnālistiem lidmašīnā ceļā uz Ņujorku sacīja Džonsons. "Es nevēlos pārmērīgi vairot cerības, ka ir gaidāms Ņujorkas izrāviens."

Kā norādīja Džonsons, kopš viņa stāšanās premjera amatā ir panākts ievērojams progress, ņemot vērā, ka ES līderi atzīst - Mejas panāktie izstāšanās vienošanās nosacījumi ir jāmaina. Džonsons gan arī atzina, ka joprojām "pavisam noteikti ir atšķirības un joprojām ir sarežģījumi".

Džonsons ir solījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES ne vēlāk kā 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai būs panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu