Kukaiņu speciālists skaidro, kāpēc nevajadzētu nogalināt zirnekļus (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zirneklis
Zirneklis Foto: pixabay.com

Dažus cilvēkus būtu grūti pierunāt nenogalināt mājās pamanītu zirnekli, tomēr tas būtu visai prātīgs solis, jo zirnekļi ir daļa no dabas un ir ļoti svarīgi iekštelpu ekosistēmā. Turklāt arī tik baisam radījumam kā zirneklim ir pilnīgas tiesības dzīvot un atrasties mums līdzās.

Cilvēkiem par savām mājām patīk domāt kā par drošu telpu, kas ir izolēta no apkārtējās pasaules. Tomēr istabās ir iespējams atrast dažādu veidu zirnekļus. Daži no tiem ēkās iesprostoti nejauši, bet citi ir pastāvīgi mūsu mājokļu iemītnieki. Dažas no zirnekļu sugām dzīvei iekštelpās pat dod priekšroku, jo tur neviena netraucētas tās var dzīvot un radīt pēcnācējus. Lielākā daļa no šiem zirnekļiem izvairās no saskarsmes ar cilvēku un nav nedz agresīvi, nedz bīstami cilvēkiem. Turklāt tie mums sniedz labumu, atbrīvojot telpas no insektiem vai pat citiem zirnekļiem.

Lai noskaidrotu, kādi zirnekļi visbiežāk ir sastopami cilvēku mājās, ASV zinātnieki vizuāli izpētīja 50 mājas Ziemeļkarolīnā. Atklājās, ka zirnekļi bija pilnīgi visās mājās.

Lai arī zirnekļi lielākoties ir plēsēji un ēd visu, ko var notvert, tomēr tie mums sniedz daudz labuma, dzīvojamo telpu attīrot no insektiem un pat tādiem, kas pārnēsā slimības, piemēram, moskītiem. Eksistē arī lēcējzirnekļi, kas mīt afrikāņu mājās un mēdz mieloties ar moskītiem, kas piesūkušies cilvēku asinis. Tieši tāpēc, nogalinot zirnekli, tu tam neatņem tikai tā dzīvību, tu savām mājām atņem nozīmīgu plēsēju, kas tev palīdz tikt galā ar insektiem.

Ir dabiski baidīties no zirnekļiem. Tiem ir daudz kāju un gandrīz visi no zirnekļiem ir indīgi. Tiesa, lielākā daļa no tiem ar saviem ilkņiem nespēj pat pārdurt cilvēka ādu, kur nu vēl kaitēt mūsu veselībai.

Zirnekļi nedzīvo tāpēc, lai tev uzbruktu. Tie drīzāk paši labāk izvairīsies no sevis, jo mēs viņiem esam daudz bīstamāki, nekā viņi mums. Zirnekļu kodumi ir ārkārtīgi reti. Lai arī eksistē cilvēkiem bīstami zirnekļi, piemēram, melnā atraitne, tomēr arī tie cilvēkam uzbrūk ļoti retos gadījumos, kā arī pret visiem indīgo zirnekļu kodumiem pastāv pretinde.

Jau tu nekādi nespēj samierināties ar zirnekļiem savā mājā, dzīvoklī vai garāžā, tad tā vietā, lai nogalinātu zirnekļus, vienkārši notver tos un palaid brīvībā kādā citā vietā. Zirneklis atradīs sev jaunas mājas un apmierinātas būs abas puses.

Tomēr, ja tev pietiek drosmes samierināties ar zirnekļiem savās mājās, tad saproti, ka tas ir pavisam normāli, ka līdzās tev mīt nekaitīgi radījumi, kas arī grib dzīvot.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu