Tramps runā ANO kritizē globālo kārtību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: SIPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien runā Apvienotajās Nācijās kritizējis globālo kārtību, uzsverot, ka globālisti neuzvarēs.

"Nākotne nepieder globālistiem. Nākotne pieder patriotiem," paziņoja Tramps.

"Nākotne pieder suverēnām un neatkarīgām valstīm, kas aizsargā savus pilsoņus, respektē savus kaimiņus un ciena atšķirības, kas padara katru valsti īpašu un unikālu," uzsvēra ASV prezidents.

Tramps arī paziņoja, ka sankcijas pret Irānu nākotnē tiks pastiprinātas, ja Irāna neapturēs savu "fanātisko" bruņošanos un agresiju Tuvajos Austrumos.

"Cerot atbrīvot sevi no sankcijām, režīms ir palielinājis vardarbību un neprovocētu agresiju," sacīja Tramps.

"Kamēr vien Irānas draudīgā rīcība turpināsies, sankcijas netiks atceltas, tās tiks pastiprinātas," uzsvēra Baltā nama saimnieks.

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas. Arī Irāna kopš tā laika ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu ievērošanas.

Tramps runā ANO Ģenerālajā asamblejā arī pavēstīja, ka viņa administrācija uzmanīgi seko līdzi protestiem Honkongā, un aicināja Ķīnu sargāt bijušās britu teritorijas demokrātisko dzīvesveidu.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Sākotnējais protestu cēlonis Honkongā bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

"Pasaule sagaida, ka Ķīnas valdība ievēros tās saistošo vienošanos (..) un aizsargās Honkongas brīvību un tiesību sistēmu un demokrātisko dzīvesveidu," sacīja Tramps.

"Tas, kā Ķīna izvēlēsies nokārtot šo situāciju, daudz pastāstīs par tās lomu pasaulē un nākotnē," viņš piebilda.

Šie ir vieni no asākajiem izteikumiem, ko Tramps veltījis krīzei Honkongā, kur protesti turpinās jau trīs mēnešus.

ASV prezidents savā runā pievērsās arī starptautiskajai tirdzniecībai, paziņojot, ka beidzies laiks, kad Ķīna varēja ļaunprātīgi izmantot sistēmu.

"Gadiem ilgi šie pārkāpumi tika paciesti, ignorēti vai pat iedrošināti," sacīja Tramps, apgalvojot, ka globālisma dēļ līderi ignorējuši savu valstu nacionālās intereses.

Prezidents pauda cerību, ka būs iespējams noslēgt tirdzniecības vienošanos, kas nesīs labumu abām valstīm.

"Bet, kā esmu skaidri pateicis, es neakceptēšu sliktu vienošanos," uzsvēra Tramps.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu