Dienvidkorejas prezidents ierosina "miera zonu" uz robežas ar Ziemeļkoreju

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins
Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins Foto: AFP/SCANPIX

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins otrdien runā ANO Ģenerālajā asamblejā ierosinājis izveidot "starptautisku miera zonu" uz Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas robežas.

Muns, pateicoties kura diplomātijai izdevās noorganizēt vēsturisko ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna samitu, izklāstīja savu redzējumu par nākotni Korejas pussalā, paužot optimistisku skatījumu.

Viņš aicināja starptautisko sabiedrību izveidot "starptautisku miera zonu", kas aizstātu pašreizējo 250 kilometrus garo demilitarizēto zonu uz abu valstu robežas.

Muns sacīja, ka šādas miera zonas izveidošana dotu iespēju un stimulu Kimam atteikties no kodolieročiem.

"Starptautiskas miera zonas izveidošana sniegs institucionālas un reālistiskas garantijas Ziemeļkorejas drošībai," norādīja Dienvidkorejas prezidents.

"Tajā pašā laikā Dienvidkoreja varēs iegūt pastāvīgu mieru," viņš piebilda.

Muns sacīja, ka četrus kilometrus platā miera zona varētu kļūt par mājvietu ANO aģentūrām, kas nodarbojas ar konfliktu risināšanu un vides jautājumiem, un galu galā tikt iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

"Tā var kļūt par starptautisku miera zonu gan pēc nosaukuma, gan satura," sacīja Muns.

Viņš norādīja, ka demilitarizētā zona, kurai abās pusēs savilkts bruņojums, "paradoksāli kļuvusi par neskartu ekoloģisko dārgumu krātuvi".

"Kad demilitarizētā zona, kas šķeļ Korejas pussalu, tiks pārvērsta miera zonā, pussala kļūs par tilta valsti, kas savieno kontinentu un okeānu un veicina mieru un pārticību," sacīja Muns.

Viņš atklāja, ka runājis ar Kimu par dzelzceļa satiksmes atjaunošanu starp abām valstīm.

Taču, neskatoties uz Muna optimismu, Ziemeļkoreja nav spērusi konkrētus soļus, lai izbeigtu savu kodolprogrammu, un turpinājusi raķešu izmēģinājumus.

Tikmēr Tramps turpina apgalvot, ka viņam patīk Kims, kurš rakstot viņam skaistas vēstules.  Vienu tādu Tramps esot saņēmis dzimšanas dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu