Publicēta Trampa impīčmenta izmeklēšanu ierosinājusī trauksmes cēlāja sūdzība (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps.
Donalds Tramps. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

ASV Pārstāvju palātas Izlūkošanas komiteja publiskojusi trauksmes cēlāja sūdzību, kas bija pamatā demokrātu impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanai pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, apsūdzot prezidentu mēģinājumos panākt palīdzību no Ukrainas, lai kaitētu savam politiskajam sāncensim Džo Baidenam. Trauksmes cēlāja sūdzībā paustas "dziļas bažas", ka Tramps pārkāpis savas pilnvaras saistībā ar zvanu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim un mēģinājumu liegt piekļuvi šīs telefonsarunas ierakstiem un atreferējumiem.

Sūdzībā teikts, ka trauksmes cēlājs pats neesot bijis liecinieks lielākajai daļai tajā aprakstīto noteikumu, taču pēdējo četru mēnešu laikā viņam vairāk nekā sešas ASV amatpersonas starpiestāžu sadarbības ietvaros esot tos atstāstījušas.

Pirmā sūdzības daļa pievēršas Trampa un Zelenska telefonsarunai 25.jūlijā, kuras atreferējums tika publicēts dienu iepriekš. Ar tā tulkojumu latviešu valodā var iepazīties šeit. Trauksmes cēlājs norāda, ka Tramps esot mēģinājis "izdarīt spiedienu uz Ukrainas līderi, lai viņš spertu soļus, kas palīdzētu prezidenta [Trampa] 2020.gada priekšvēlēšanu kampaņā".

Tie ir:

  • uzsākt vai turpināt izmeklēšanu par bijušo ASV viceprezidentu un Trampa sāncensi 2020.gada vēlēšanās Džo Baidenu;
  • atbalstīt versiju, ka Krievijas iejaukšanās 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās esot notikusi no Ukrainas, konkrēti pieprasot atrast un nodot ASV serverus, ko izmantoja Demokrātu nacionālā komiteja un pārbaudīja ASV kiberdrošības firma "Crowdstrike", kas izmeklēja Krievijas iejaukšanos pirms trim gadiem notikušajās vēlēšanās;
  • tikties vai runāt ar diviem cilvēkiem, ko prezidents norādīja kā savus personīgos pārstāvjus šajos jautājumos - personīgo advokātu Rūdiju Džuliāni un ASV ģenerālprokuroru Viljamu Baru.

Kā norādīts sūdzībā, vairāki Baltā nama darbinieki esot bijuši sašutuši par telefonsarunu un vērsušies pie administrācijas juristiem, jo uzskata, ka esot bijuši liecinieki tam, kā prezidents izmanto savu amatu personīgā labuma gūšanai.

Telefonsarunu esot klausījušies apmēram ducis Baltā nama amatpersonu, kā tas ierasts. Iespēja noklausīties zvanu sākotnēji neesot tikusi ierobežota ārpus ierastās procedūras ietvariem, jo tas bija plānots kā "ierindas" zvans citas valsts līderim.

Sūdzības otrā daļa attiecas uz Baltā nama darbinieku mēģinājumiem ierobežot pieeju visiem telefonsarunas ierakstiem un atšifrējumiem, "it īpaši oficiālo vārdu-pa-vārdam atšifrējumu". "Šī rīcība manā skatījumā pasvītro to, ka Baltā nama amatpersonas apzinājās telefonsarunā notikušā svaru," norāda trauksmes cēlājs.

Baltā nama juristi esot darbiniekiem likuši izdzēst elektronisko atšifrējumu no datorsistēmas, kurā šādi dokumenti parasti tiek glabāti. Tā vietā dokumenti tika pārvietoti uz atsevišķu elektronisko datubāzi, kurā glabājas noslepenota un sevišķi slepena informācija.

Trešajā sūdzības daļā aprakstīti jautājumi, kas joprojām radot bažas. To vidū ir ASV īpašā pārstāvja Kurta Vokera un ASV vēstnieka Eiropas Savienībā Gordona Sondlenda tikšanās ar Ukrainas augstākajām amatpersonām, kuras laikā esot doti padomi, kā "pieiet" prasībām, ko Tramps izteica Zelenskim. 

2.augustā Džuliāni esot Madridē ticies ar Zelenska padomnieku Andriju Jermaku, kas esot kalpojusi kā atskaitīšanās par nedēļu iepriekš Trampa un Zelenska apspriesto "lietu" izmeklēšanu.

Trauksmes cēlājs norāda, ka kopš šī gada maija vidus vairākas ASV amatpersonas esot bijušas "dziļi noraizējušās" par Džuliāni iespējamo nacionālās drošības procedūras apiešanu, kalpojot kā ziņojumu nodevējam starp Trampu un Kijevu.

Vairākas amatpersonas esot teikušas - Ukrainas valdībai lika domāt, ka tikšanās vai telefonsaruna ar Trampu atkarīga no tā, vai Zelenskis izrādīs gatavību "piespēlēt" Lucenko un Džuliāni izteiktajām apsūdzībām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu