Kustībā "Dzīvesspriedums" par finansējuma palielināšanu veselības nozarei parakstījušies 3000 cilvēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Vēstuli Saeimai par nepieciešamību palielināt budžetu veselībai interneta vietnē "www.dzivesspriedums.lv" parakstījuši 3000 iedzīvotāju, informē kustības "Dzīvesspriedums" pārstāvji.

Jaunizveidotā kustība augusta beigās Saeimas deputātiem nosūtīja vēstuli, kurā skaidroja situāciju veselības aprūpē. Kustība "Dzīvesspriedums" norāda, ka patlaban Latvijas veselības sistēmā vērojams liels ārstu un māsu trūkums, augsts pacientu līdzmaksājumu apmērs par medicīnas pakalpojumiem un zems publiskais finansējums veselības aprūpei, salīdzinot ar vidējo rādītāju Eiropas Savienībā (ES).

Kustības vadītāja, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane norādīja, ka vēstulē aicināts veselībai atvēlēt finansējumu vismaz 5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā to iepriekš Latviju aicinājusi darīt Pasaules Veselības Organizācija. Pašlaik Latvijā finansējums veselībai nesasniedz 4% no IKP, kamēr vidēji ES tas ir 7%, piebilda Helmane.

Jau ziņots, Latvijā 73% iedzīvotāju uzskata, ka prioritāri vairāk finansējuma jānovirza veselības aprūpes nodrošināšanai, prezentējot aptauju par Latvijas iedzīvotāju apmierinātību ar veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, sacīja pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Viņš skaidroja, ka aptaujā iedzīvotājiem tika piedāvātas dažādas Latvijai būtiskas jomas, piemēram, zinātne, vides aizsardzība, lauku reģionu attīstība un citas. Izvērtējot, kurai no tām visvairāk vajadzētu piešķirt papildu finansējumu, 73% iedzīvotāju izvēlējās veselības aprūpi. Otrajā vietā ierindojās vecuma pensijas, kuras izvēlējas 37,3% aptaujāto, bet trešajā ar apmēram 35% bija izglītība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu