Kirgizstānas advokāts saņem ANO balvu par darbu ar bezvalstniekiem

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kirgizstānas advokāts Azizbeks Ašurovs
Kirgizstānas advokāts Azizbeks Ašurovs Foto: AFP/SCANPIX

Nansena bēgļu balvu šogad ieguvis Kirgizstānas advokāts Azizbeks Ašurovs, kurš Vidusāzijas valstī palīdzējis iegūt pilsonību vairāk nekā 10 000 bezvalstnieku, trešdien pavēstīja ANO bēgļu aģentūra UNHCR.

Lēmums par to, ka 150 000 dolāru lielo ANO balvu saņems Ašurovs, paziņots pēc tam, kad Kirgizstāna jūlijā kļuva par pirmo valsti pasaulē, kur bezvalstnieku skaits ir nulle.

Pēc PSRS sabrukuma 1991.gadā daudzi cilvēki, kas iepriekš brīvi pārvietojās pa Vidusāziju, pēkšņi bija nonākuši jaunizveidotajās valstīs bez derīgiem dokumentiem.

Simtiem tūkstoši cilvēku šajā reģionā, arī Kirgizstānā, bija bez pilsonības.

Ašurovs un viņa organizācija "Fergānas ielejas advokāti bez robežām" piedāvāja bezmaksas juridisko palīdzību pārvietotajām personām, bezvalstniekiem un nedokumentētajām personām.

Tiesību aktīvisti apmeklēja marginalizētās sociālās grupas nomaļos kalnu rajonos un darbojās ciešā sadarbībā ar Kirgizstānas varasiestādēm.

"Mūsu galvenā metode bija darbs ar valdību," Ašurova teikto citē UNHCR. "Mums izdevās piesaistīt viņu uzmanību un panākt, ka viņi kļūst par mūsu draugiem."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu