Austrālija ar jaunu metodi cer izskaust telefona lietošanu pie stūres (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jaundienvidvelsas valdība

Viens no lielākajiem draudiem satiksmes drošībai ir autovadītāja uzmanības zudums, ko visbiežāk veicina nodarbošanās ar lietām, kas nav saistītas ar braukšanu, piemēram, viedtālruņa lietošana.

Apzinoties, ka īsziņu rakstīšana, čatošana, sociālo tīklu pārlūkošana un zvanīšana rada apdraudējumu, Jaundienvidvelsas štats Austrālijā sācis ieviest jauna tipa kontroles ierīces, kas palīdz atklāt un sodīt cilvēkus, kas, būdami pie stūres braucošā auto, lietojuši viedierīces.

Kā sacījis štata satiksmes ministrs Endrjū Konstanss, Jaundienvidvelsa, kas ir apdzīvotākais štats Austrālijā, ir pirmais reģions pasaulē, kur sākts izmantot jaunās ierīces. Šeit arī reģistrēti 5,2 miljoni transportlīdzekļu.

"Nešaubos, ka braukšana reibumā ir vienlīdz bīstama kā telefona lietošana pie stūres, tādēļ vēlos, lai ikviens zina, ka tiks pieķerts un sodīts," Konstanss sacījis Austrālijas kanālam ABC (Australian Broadcasting Corp).

Foto: Jaundienvidvelsas valdība

Lai situāciju mainītu, štata valdība iecerējusi līdz decembrim uzstādīt vismaz 45 jauna tipa ierīces, kas sastāv no divām kamerām. Viena kamera fotografē automobiļa numura zīmi, bet otra no augšas caur vējstiklu ielūkojas salonā, tā atklājot, ar ko nodarbojas vadītājs.

Jauno iekārtu darbību kontrolē mākslīgais intelekts. Tas arī spēj noteikt, vai kāda ierīce tiek lietota vai nē. Fotogrāfijas ar aizdomīgām darbībām savukārt tiks nosūtītas izvērtēšanai, ko attiecīgajā iestādē veiks cilvēks. Tikai tad, ja apstiprināsies aizdomas, ka autovadītājs braukšanas laikā lietojis viedierīces, viņam tiks nosūtīts pārkāpuma protokols un uzlikts 344 Austrālijas dolāru (210 eiro) naudas sods.

Interesanti, ka viena daļa mērierīču atradīsies fiksētās pozīcijās ceļa malā, bet otra daļa būs mobilas un treileros pārvietosies pa štata ceļiem.

Izmēģinājuma periodā, kas šogad ilga sešus mēnešus, pirmās demo ierīces Jaundienvidvelsā kopumā pārbaudīja 8,5 miljonus transportlīdzekļu un konstatēja vairāk nekā 100 tūkstošus tālruņa lietošanas gadījumu. Viņu vidū bijis arī autovadītājs, kurš vienlaicīgi izmantojis gan planšeti, gan telefonu, bet kādā citā auto nofotografēts brīdis, kad stūri tur pasažieris, kamēr vadītājs glāsta savu telefonu. 

Foto: Jaundienvidvelsas valdība

Automatizēto pārbaužu apjomu iecerēts palielināt līdz 135 miljoniem 2023.gadā. Valdībā pastāv uzskats, ka ar jaunajām ierīcēm nākamajos piecos gados izdosies novērst 100 avārijas ar bojā gājušajiem vai smagi cietušajiem. 

Jaundienvidvelsā, kur telefonu vadītājam aizliegts lietot, arī gaidot pie luksofora ar degošu sarkano signālu un pat sastrēgumā, 2018.gadā uz ceļiem bojā gāja 354 cilvēki. Tas ir par 35 mazāk nekā gadu iepriekš.

Kā zināms, arī Latvijā par tālruņa lietošanu pie auto stūres ir paredzēts sods, un tas var sasniegt 100 eiro.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu