Noklausies! NASA zonde atsūtījusi skaņas ierakstu no Marsa (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
NASA zondes "InSight" seismometrs.
NASA zondes "InSight" seismometrs. Foto: EPA/Scanpix

NASA publicējusi audioierakstu, kurā aģentūras zonde “InSight” ierakstījusi skaņu, tai darbojoties uz Marsa virsmas. Skaņa tika ierakstīta ar Francijā izgatavotu seismisko eksperimentu iekštelpas struktūru, kas var uztvert ļoti sīkas vibrācijas.

Kupolveida instruments tika izgatavots, lai labāk saprastu Marsa virsmas pulsu, proti, gan meteorītu triecienu vibrācijas, gan Marsa smilšu vētru radīto troksni. Tomēr galvenokārt instruments paredzēts tā saucamo marsatrīču uztveršanai.

Parasti šīs skaņas ir ļoti klusas, tāpēc neviena no tām, kas dzirdama NASA ierakstā, nebūtu uztverama ar cilvēka ausi, tomēr zinātnieki to paātrināja par 10 reizēm un apstrādāja, ļaujot mums sadzirdēt, kas notiek uz Marsa.

VIDEO: MARSA SKAŅAS

“Tas bija tik aizraujoši – īpaši sākumā – izdzirdēt Mara vibrācijas. Tagad mēs varam iedomāties, kas notiek uz sarkanās planētas, kamēr zonde tur darbojas,” komentēja zinātnieks Konstantinoss Čaralambuss.

Lai arī zinātniekus vairāk interesē marsatrīces, tomēr ierakstīta ir arī kāda cita, jau zināmāka skaņa - zondes “InSight” darbošanās un kustību skaņa.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu