Turcijas atbalstītie Sīrijas nemiernieki apvienojas vienā armijā (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Sīrijā svarīgā nemiernieku kontrolētā reģionā Turcijas atbalstītie bruņotie grupējumi apvienojas vienā armijā, piektdien pavēstīja Sīrijas opozīcija.

Nemiernieku grupējumi "Nacionālā armija" un "Nacionālā atbrīvošanas fronte" apvienosies "zem viena jumta", preses konferencē Sanliurfas pilsētā Turcijā pavēstīja Abderrahmans Mustafa. Viņš vada opozīcijas spēkus, kas apvienojušies zem "Sīrijas pagaidu valdības" vārda.

Jaunais bruņotais grupējums darbosies Sīrijas ziemeļos un ziemeļrietumos.

2018.gadā "Nacionālā atbrīvošanas fronte" tika izveidota no proturciskās "Brīvās Sīrijas armijas" 11 vienībām, kas bāzējās Idlibas provincē, Sīrijas ziemeļrietumos.

"Nacionālā armija" tika izveidota 2017.gadā no Turcijas atbalstītiem grupējumiem.

Tiesa gan, ar starptautisko teroristu grupējumu "Al Qaeda" saistītā kaujinieku organizācija "Hayat Tahrir al-Sham" (HTS; "Levantes atbrīvošanas organizācija), kas kontrolē lielāko daļu nemiernieku teritoriju Idlibā, jaunajā formējumā nav iekļauta.

"HTS nebūs daļa no Sīrijas nākotnes," sacīja "Brīvās Sīrijas armijas" pārstāvis Mustafa Serdži, vēsta opozīcijas vietne "Inab Baladi".

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Prezidenta Bašara al Asada valdība pēc vairākām uzvarām pret mērenajiem un radikālajiem nemierniekiem, ko tai izdevies izcīnīt kopš 2015.gada ar Krievijas atbalstu, šobrīd kontrolē 60% Sīrijas teritorijas.

Liela Idlibas provinces daļa atrodas "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara kontrolē, bet kurdu spēki kontrolē ar naftas resursiem bagātos Sīrijas ziemeļaustrumus.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu