Pagrabā nejauši atrasti audioieraksti no vēsturiskās D-dienas jeb izcelšanās Normandijā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
D-diena jeb izcelšanās Normandijā.
D-diena jeb izcelšanās Normandijā. Foto: Wikimedia Commons

Kad Brūss Kempbels 1994. gadā ievācās savā jaunajā baļķu būdā, viņš tās pagrabā atklāja kaudzi putekļainu ierakstu lenšu. Biju jāpaiet 15 gadiem, lai viņš aptvertu, kas patiesībā ir nonācis viņa rokās.

Klausoties reportiera Džordža Hiksa kliedzienos, kad fonā dzirdami ienaidnieka ložmetēju šāvieni, ir grūti novaldīt tirpas, kas joņo pār muguru.

D-diena jeb izcelšanās Normandijā norisinājās 1944. gada 6. jūnijā. 13 minūšu garais audioieraksts uzņemts vienā no desanta laivām, kas piestājusi pie Normandijas krastiem. Ierakstā Hikss komentē notikumu gaitu, kamēr pār viņu galvām laižas nacistu lidaparāti, vēsta izdevums “The Washington Post”.

Foto: Wikimedia Commons

Ieraksts bija daļa no 16 ierakstu kolekcijas un tika atrasts Ņujorkā, kādas baļķu būdas  pagrabā. Tomēr pagāja 15 gadi, līdz Brūss Kempbels atskārta, cik vērtīga lieta ir nonākusi viņa rokās. Tikai pēc tam, kad viņš pieaicināja angļu elektrotehniķi un antīko audioierīču ekspertu, viņam izdevās noskaidrot ierakstu patieso vērtību. Lai arī ieraksti jau kādu laiku ir pieejami publiskam vērtējumam, tomēr galvenie ieraksti, kas līdz šim bija pieejami tikai pašam Kempbelam, publicēti tikai tagad, kad Kempbels tos ziedoja Virdžīnijas Nacionālajam D-dienas muzejam.

“Kādu dienu es to visu atradu. 1994. gadā. Visas šīs dažādās lietas no kara. Es tās visas saliku plastmasas maisiņā, [domājot, ka] “tam jābūt kaut kam īpašam. Es uz tām paskatīšos citu dienu...” Es tās noliku malā un dzīvoju tālāk,” par savu atradumu stāstīja Kempbels.

Tomēr, kad Kempbels beidzot šos ierakstus noklausījās, viņš jutās šokēts.

“Es tos klausos un jūtu, ka stāvu pats uz šā karakuģa blakus tam puisim, Tas lika maniem matiem uz galvas sacelties stāvus,” turpināja Kempbels.

Ieraksti tika veikti kaujas vidū, kad 38 gadu vecais laikraksta “Blue Network” žurnālists Džordžs Hikss atradās uz karakuģa “USS Ancon”. Ieraksts tika veikts ar aparātu, kas vēlāk izmantots arī Nirnbergas procesā.

Žurnālistam izdevās uzņemt rēcošo uzbrukumu troksni, kas patiešām liek noskriet tirpām pār muguru un aizrauj elpu vairāk nekā jebkura Holivudas filma par karu.

“Atvainojiet, es kādu brīdi dziļi ieelpošu un pārtraukšu runāt... Kaut kas deg un krīt no debesīm. Loku lokiem. Tā varētu būt sašauta lidmašīna,” Hikss stāsta ierakstā.

Teju 30 gadu pēc tam Hikss iegādājās vecu baļķu būdiņu, kur ievācās kopā ar savu sievu, tomēr viņas grūtniecība vēlāk lika viņam meklēt pienācīgāku mājokli.

Par laimi, Hiksa aizmirstie ieraksti tagad atrodas drošībā un ir saglabāti nākamajām paaudzēm.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu