Mākslīgais intelekts palīdzēs atšķetināt 2000 gadu senos Herkulānu ruļļus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Trauslie ruļļi no Vezuva izvirduma izpostītās antīkās pilsētas Herkulānas ir jau teju izjukuši fiziskas to attīšanas mēģinājumu dēļ. Tomēr zinātnieki cer, ka tagad talkā varētu nākt mākslīgais intelekts, lai palīdzētu mums beidzot ieraudzīt, kas noslēpumainajos ruļļos ir rakstīts.

Bēdīgi slavenais Vezuva izvirdums norisinājās mūsu ēras 79. gadā un iznīcināja divas antīkās pilsētas – Pompejus un Herkulānu. Zem vulkāniskajiem pelniem tika apglabāti gan daudzi pilsētu iedzīvotāji, gan apjomīgas privātās bibliotēkas. Tiesa, kā vēsta izdevums “The Guardian”, mākslīgais intelekts un rentgenstari mums var palīdzēt atgūt ruļļos reiz iemūžinātos tekstus.

“Lai arī ar neapbruņotu aci ir redzams, ka uz katras papirusa plāksnītes ir teksts, tomēr ruļļi ir pārāk trausli, lai tos varētu atvērt fiziski,” teica pētījuma vadītājs Brents Sīls.

Divi neizpētīti ruļļi, kurus pētnieku komanda izmantos savā pētījumā, pieder Francijas institūtam Parīzē. Tie ir daļa no 1752. gadā Herkulānā atraktās 1800 pārogļojušos ruļļu kolekcijas.

Šī kolekcija vēsturiskās nozīmības ziņā ir vienīgā neskartā bibliotēka no antīkajiem laikiem. Lielākā daļa no tās atrodas Nacionālajā arheoloģijas muzejā Neapolē. Daži pētnieki uzskata, ka struktūra, kurā ruļļi tika atrasti, piederēja Jūlija Cēzara sievastēvam.

FOTO: HERKULĀNU TRAUSLIE RUĻĻI LABORATORIJĀ

Lasīt šos ruļļus vienmēr ir bijis ārkārtīgi sarežģīti. Kad zinātnieki centās tos atrullēt, tie burtiski sāka jukt ārā, turklāt visas tintes paliekas saskarē ar gaisu ļoti ātri izbalēja. Tieši tāpēc Sīls ar kolēģiem nolēma izmantot jaunu metodi, kas neapdraudētu ruļļus.

Savu metodi zinātnieki jau ir veiksmīgi pārbaudījuši, lai “virtuāli atšķetinātu” 1700 gadu senu pergamentu senebreju valodā, kas tika atrasts kādā Izraēlas sinagogā. Pergaments saturēja 3. Mozus grāmatas tekstu.

Atšķirībā no šī pergamenta, daudzi no Herkulānu ruļļiem nav rakstīti, izmantojot uz metāla bāzes veidotu tinti, tāpēc nav redzama kontrasta starp uz ogles bāzes veidoto rakstu un pašu papirusu.

Lai atrisinātu šo problēmu, zinātnieki izmantoja sarežģītu sinhrotronu, kas spēj radīt gaismu, kas ir spilgtāka par Saules gaismu. Ierīce izmanto elektronus, lai radītu neiedomājami spilgtu gaismu, ko var izmantot, lai pētītu visu, sākot no fosilijām un lidaparātu dzinējiem un beidzot ar vakcīnām un vīrusiem.

Sīls domā, ka iekārta, kas nodēvēta par “Dimanta gaismas avotu”, sniegs atslēgas informāciju par Herkulānu ruļļiem. Pēc tam zinātnieki plāno izmantot mākslīgo intelektu, lai pamanītu sīkas antīkā teksta daļiņas.

Ar šo spožo gaismu “mēs uzreiz redzēsim ruļļu iekšējo struktūru, turklāt daudz detalizētāk kā jebkad,” skaidroja Sīls.

Pastāv liela iespēja, ka daudzi no šiem 900 neatšķetinātajiem ruļļiem satur tekstu latīņu valodā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu