Tramps: Kurdi mums nepalīdzēja Otrajā pasaules karā (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps saņēmis plašu kritiku, tostarp no viņa paša republikāņu partijas, par to ka viņš pieļāvis Turcijas uzbrukumu ASV sabiedrotajiem kurdiem Sīrijā. Tikmēr pats Tramps lēmumu nestāties Turcijai ceļā skaidrojis ar vairākiem iemesliem, tostarp ar to, ka kurdi neesot neesot cīnījušies kopā ar ASV Otrajā pasaules karā, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Kā ziņots, Trampa svētdienas lēmums izvest ASV karaspēku no Sīrijas ziemeļiem, kur tas līdz šim aizsargāja kurdus no Turcijas uzbrukuma, izsaucis plašu nosodījumu kā starptautiskajā sabiedrībā, tā pašā ASV, arī no Trampa sabiedroto puses, kas kritizējuši prezidentu, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" nesuši lielus upurus.

Turcija trešdien sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu. Šis uzbrukums kļuva iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

Trampa lēmums izsaucis plašu nosodījumu un radījis neierastu vienotību ASV Kongresā – gan republikāņiem, gan demokrātiem uzsverot, ka Trampa rīcība apdraud gan kurdus, gan ASV nacionālās drošības intereses, gan reģionālo stabilitāti un cīņu pret džihādistu grupējumu “Islāma valsts”.

Trampam tiek pārmests, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret "Islāma valsti" nesuši lielus upurus.

“Viņi [kurdi] mums nepalīdzēja Otrajā pasaules karā, viņi mums nepalīdzēja Normandijas operācijā, piemēram. Viņi šeit ir, lai palīdzētu mums cīņā par viņu zemi - tā ir pavisam cita lieta,” komentējot viņam adresēto kritiku tviterī paziņojis Tramps.

Vēlāk Tramps gan arī paziņoja, ka Turcijas uzbrukums kurdu spēkiem Sīrijā ir slikta ideja un viņš neatbalsta šo militāro operāciju.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu