Stājušies spēkā Meļko, Livanovičam un Cvetkovam piemērotie reālie cietumsodi (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aigars Meļko
Aigars Meļko Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ceturtdien ir stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru vienā no tā sauktajām "Latvenergo" kukuļņemšanas lietām bijušajam uzņēmuma "Latvenergo" viceprezidentam Aigaram Meļķo, bijušajam ražošanas direktoram Gunāram Cvetkovam un uzņēmuma "Energy Consulting" vadītājam Andrejam Livanovičam piespriesti reāli cietumsodi.

Tagad par Augstākās tiesas (AT) lēmumu tiks informēta pirmās instances tiesa, lai nodrošinātu sprieduma izpildi. Ar personas nogādāšanu ieslodzījuma vietā nodarbosies Valsts policija.

Prokurors Māris Leja aģentūrai LETA teica, ka līdz ar AT lēmumu "Latvenergo" lietas viens posms ir noslēdzies un apsūdzētie saņēmuši atbilstošu sodu. Tāpat viņš pauda cerību, ka apsūdzētie neizvairīsies no soda izciešanas.

Meļko un Livanovičs ir apsūdzēti arī "Latvenergo" pamatlietā, kuru patlaban skata Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur nākamā tiesas sēde paredzēta 4.novembrī.

Ja Meļko un Livanovičs atradīsies apcietinājumā un sāks soda izciešanu, tad šim apstāklim nevajadzētu ietekmēt pamatlietas izskatīšanas gaitu. Savukārt, ja notiesātie tomēr izvairīsies no soda, tad šis apstāklis var ietekmēt pamatlietas izskatīšanu, norādīja Leja.

Saskaņā ar apsūdzību, kukuļošana notikusi laika periodā no 2007.gada 1.augusta līdz 2010.gada 15.jūnijam. Kukulis dots par to, lai "Latvenergo" rīkotajā konkursā par Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) hidroagregātu Nr.4, 5, 7 rekonstrukciju par izdevīgāko tiktu atzīts uzņēmuma "Alstom Power Sweden AB" piedāvājums un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums par iekārtu iegādi. Kopējais kukuļu apmērs bijis 627 100 eiro jeb 440 728 lati.

Livanovičs bija apsūdzēts par kukuļdošanu pēc Krimināllikuma (KL) 323.panta 2.daļas, bet Meļko un viņa kādreizējais kolēģis Cvetkovs - par kukuļņemšanu pēc KL 320.panta 3.daļas.

Rīgas apgabaltiesa (RAT) Meļķo piesprieda četru gadu un sešu mēnešu cietumsodus, bet Cvetkovam un Livanovičam - katram trīs gadu un sešu mēnešu cietumsodu. Spriedums tika pārsūdzēts, taču Augstākā tiesa (AT) šī gada aprīlī nolēma atcelt RAT spriedumu tikai daļā, ar kuru bija atstāts negrozīts pirmās instances tiesas spriedums par juridiskai personai SIA "Energy Consulting" piemēroto piespiedu ietekmēšanas līdzekli. Lieta atceltajā daļā tika nosūtīta jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

AT Krimināllietu departaments šodien noraidīja kasācijas sūdzību par RAT spriedumu, ar kuru SIA "Energy Consulting" noteikts piespiedu ietekmēšanas līdzeklis - naudas piedziņa 400 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 148 000 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AT pārstāve Baiba Kataja. Līdz ar stājies spēkā spriedums arī visā lietā.

Tā dēvēto "Latvenergo" amatpersonu krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka 2010.gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu un viņa vietnieku Meļko.

2013.gadā no šīs krimināllietas tika izdalīta šonedēļ AT pabeigtā lieta. Tā dēvētā "Latvenergo" pamata krimināllieta patlaban tiek skatīta pirmās instances tiesā. Šajā krimināllietā bijušais uzņēmuma prezidents Miķelsons apsūdzēts par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un kukuļņemšanu lielā apmērā. Arī Miķelsona kādreizējam vietniekam Meļko un "Latvenergo" amatpersonai Ērikam Priedniekam celtas apsūdzības par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Miķelsonam un Meļko apsūdzības celtas arī par organizētā grupā izdarītu noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā ar citiem organizētās grupas dalībniekiem.

Biznesa konsultantam Livanovičam apsūdzība celta par Miķelsona, Meļko un Priednieka izdarīto dienesta pilnvaru pārsniegšanas atbalstīšanu un kukuļdošanu lielā apmērā bijušajām "Latvenergo" amatpersonām. Tāpat viņš apsūdzēts par noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanu un par tirgošanos ar ietekmi. Ārvalstu uzņēmējiem, kuri bija iesaistīti "Latvenergo" amatpersonu slēgtajos darījumos, Robertam Gerosam un Mehdi Hadži Džavadam apsūdzības celtas par tirgošanos ar ietekmi. Uzņēmējam Jevgēnijam Levinam apsūdzība celta par to, ka viņš atbalstīja tirgošanos ar ietekmi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu