Erdogans draud atsāk operāciju Sīrijā (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Turcijas armija atsāks operāciju Sīrijā pret kurdu kaujiniekiem, kas vēl nesen bija nozīmīgākie ASV sabiedrotie cīņā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", ja kurdi līdz otrdienas vakaram nebūs Sīrijā pametuši teritoriju, kur Turcija vēlas izveidot "drošības zonu", piektdien pavēstīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Ja solījumi tiks izpildīti līdz otrdienas vakaram, drošības zonas jautājums būs atrisināts. Ja tas nebūs noticis, mēs sāksim brīdī, kad 120 stundu periods būs beidzies," žurnālistiem brīfingā Stambulā sacīja Erdoans.

Turcija ceturtdien pēc vienošanās ar ASV piekrita iepauzēt savu militāro operāciju, lai kurdu spēki 120 stundu laikā varētu pamest 32 kilometrus platu "drošības zonu" Sīrijas ziemeļaustrumos gar Turcijas robežu.

Kurdu vadītie Sīrijas demokrātiskie spēki (SDF) paziņojuši, ka ir gatavi pakļauties pamieram posmā starp Rāselainu un Tell el Abjadu.

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Kā skaidro Sīrijas kurdi, viņi bija spiesti vienoties ar Damasku par Sīrijas armijas izvietošanu valsts ziemeļaustrumos līdz ar sabiedroto ASV karavīru aiziešanu, lai paglābtos no tā, ka viņi tiek iznīcināti Turcijas uzbrukumā.

Līdz ar ASV karaspēka atvilkšanu Sīrijā nostiprinās prezidenta Bašara al Asada, kā arī Krievijas un Irānas pozīcijas, norāda eksperti.

Abās konflikta pusēs kopš Turcijas uzbrukuma sākuma dzīvību zaudējuši vairāk nekā 500 cilvēku, arī teju 100 mierīgie iedzīvotāji. Sīrijā Turcijas ofensīvas dēļ savas mājas pametuši 300 000 cilvēku, liecina sīriešu aktīvistu aplēses.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu