No ēkas, kas atjaunota par "deputātu kvotām", izlikts Vides aizsardzības kluba muzejs (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības kluba ( VAK) prezidents Arvīds Ulme atbild uz žurnālistu jautājumiem VAK rīkotajā piketā pie Rīgas domes, lai protestētu pret Vides departamenta likvidāciju.
Vides aizsardzības kluba ( VAK) prezidents Arvīds Ulme atbild uz žurnālistu jautājumiem VAK rīkotajā piketā pie Rīgas domes, lai protestētu pret Vides departamenta likvidāciju. Foto: Evija Trifanova/LETA

Deputātu kvotas katru rudeni nokļūst mediju virsrakstos un ideja tās atjaunot neizpalika arī veidojot nākamā gada budžetu. Miljonu sadale Saeimā katram deputātam vai frakcijai tās novirzot pēc saviem ieskatiem smagi kritizēta, jo līdzekļu izlietojums bieži bijis nekontrolēts un nauda sadalīta savējiem. Pirms trim gadiem zaļie zemnieki Saeimā izbīdīja gandrīz miljonu ēkai Jūrmalā, kurā izvietoja vienu no senākās organizācijas, Vides aizsardzības kluba, muzeju. Miljons iztērēts, un tagad Jūrmalas dome izlēmusi muzeju no telpām izlikt, jo ēka esot vajadzīga pašai.  

Vācbaltu arhitekta Johana Felsko celto divstāvu koka vasarnīcu Dubultos Jūrmalas dome “zaļi domājošo grupai” nodeva apsaimniekošanai 90. gadu vidū.  Pirms trim gadiem biedrība Zaļais ordenis uzsāka aktivitātes citviet Latvijā un pašvaldība mājā ienākt piedāvāja vienai no vissenākajām nevalstiskajām atmodas laika organizācijām Vides aizsardzības klubam. Vienošanās starp mēru Truksni un VAK prezidentu Ulmi paredzēja, ka dome nomas maksu neprasīs, bet VAK šeit ierīkos muzeju. Gandrīz vienlaikus, Trukšņa partijas biedrs Lediņš Ulmi rosinājis prasīt miljonu no valsts budžeta ēkas remontam no  tā dēvētajām deputātu kvotām.

Gatavojot 2017.gada budžetu, Zaļajiem zemniekiem bija savs premjers un finanšu ministre, savs budžeta komisijas priekšsēdētājs Saeimā. Arī tā dēvēto deputātu kvotās sadalāmais finansējums iespaidīgs - 28 miljoni. Zaļo zemnieku priekšlikumu - miljonu Jūrmalas muzejam budžeta komisijā neviens neapstrīdēja, tik bijusī valsts kontroliere izbrīnījās par tik lielu  summu vienas vasarnīcas remontam.

Ēkas remonts un krāsošana  ilga divus gadus. Un Zaļās atmodas muzejs savas durvis vēra tikai pagājušā gada rudenī. Remonta izmaksu tāmi Jūrmalas dome nerādīja. Pašvaldība svaigi izremontētajās telpās izvietoja arī mēbeles.Tās nodeva lietošanā VAK. Krēslu, plauktu, skapju  norādītā vērtība viņiem šķiet būtiski uzpūsta - viens grāmatu plaukts maksā  virs tūkstoš eiro.

Zaļās atmodas Muzejs nostrādāja tikai nepilnu gadu. Tā pati Jūrmalas dome, kas no valsts budžeta prasīja nepilnu miljonu, tagad līgumu ar VAK lauzusi un prasa viņiem izvākties. 

Šovasar Jūrmalas dome izlēmusi, ka Dubultu vasarnīca tiem noderēs pašiem un tajā iekārtos Dzimtsarakstu nodaļu. Tāpēc līgums ar VAK lauzts un no 1.septembra muzejam jau bija jāizvācas no svaigi izremontētajām telpām.

Vides aizsardzības klubs domes lēmumam nepiekrīt, tiesājas un telpas neatstāj. Viņiem bija vienošanās uz pieciem gadiem, tātad  pārkāpta  tiesiskā paļāvība.  Piemānīti arī  Saeimas deputāti par patiesajiem valsts miljona izlietojuma mērķiem.

Kamēr rit tiesvedība starp Jūrmalas domi un VAK, Zaļās atmodas muzejs pagaidām vēl turpina būt atvērts apmeklētājiem Dubultos. Tas pagaidām nav akreditēts.

Jūrmalas domei lūdzām tāmi, kas iztērēta ēkas atjaunošanai, taču līdz nedēļas beigām informāciju tā  nesniedza. Domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis vienā laikā ar vēl vienu domes deputātu Jāni Lediņu bija devies apmaksātā atvaļinājumā. Lai gan pēc tikšanās ar Valsts prezidentu, premjers Krišjānis Kariņš sacīja, deputātu kvotas netiks atjaunotas,  vēlme pēc šādas līdzekļu  sadales joprojām ir ne tikai Saeimas opozīcijai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu