Kanādā notiek parlamenta vēlēšanas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kanādas Liberālās partijas līderis Džastins Trudo
Kanādas Liberālās partijas līderis Džastins Trudo Foto: Reuters/ScanPix

Kanādā pirmdien notiek parlamenta vēlēšanas, un tajās pēc spraigas priekšvēlēšanu kampaņas par palikšanu premjera amatā vēl vienu pilnvaru termiņu jācīnās Liberālās partijas līderim Džastinam Trudo.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, Trudo vadītie liberāļi vēlēšanās var zaudēt sāncenšiem konservatīvajiem vai arī saņemt lielāko balso skaitu, tomēr zaudējot vairākumu parlamentā, un šāds iznākums nozīmēs, ka liberāļiem, lai saglabātu varu, būs jāpaļaujas uz opozīcijas partijas atbalstu.

Trudo atbalstu paudis arī ASV eksprezidents Baraks Obama, mudinot kanādiešu pārvēlēt Trudo premjera amatā un norādot, ka pasaulei šobrīd ir nepieciešama viņa liberālā vadība.

Pēdējā mēneša laikā atklātībā nākot agrāko gadu fotoattēliem, kuros Trudo redzams melnā un brūnā grimā, kas mūsdienās Ziemeļamerikā tiek uzskatīts par nepieņemamu vai pat rasistisku, Trudo kā liberāla politiķa tēlam nodarīts kaitējums.

Viņa pozīcijas šogad cieta arī citā skandālā, bijušajai ģenerālprokurorei nākot klajā ar apgalvojumiem, ka Trudo vērsis spiedienu, lai panāktu, ka tiek izbeigta lieta pret kādu Kvebekas uzņēmumu.

Trudo tomēr nolēma atkārtoti kandidēt, bet viņa pozīciju vājināšanās rezultātā Konservatīvās partijas līdera Endrū Šīra izredzes pieaugušas.

Kā liecina prognozes, nevienai no partijām neizdosies nodrošināt vairākumu parlamentā, līdz ar to likumu pieņemšanai nāksies paļauties uz nestabilas alianses izveidošanu.

Ja lielāko balsu skaitu saņems konservatīvie, kaut arī nenodrošinot vairākumu, viņi, iespējams, mēģinās veidot valdību ar Kvebekas separātistu partijas "Bloc Quebecois" ("Kvebekas bloks") atbalstu.

Trudo vadītā Liberālā partija varētu mēģināt noturēties pie varas ar Jaunās demokrātiskās partijas atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu