Jaunatklātā freskā Pompejos attēlots sakauts, asinīm noplūdis gladiators (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Bagātīgi un dinamiski toņi krāšņā freskā, kas nupat kā atklāta Pompejos. Tajā attēlotas nežēlīgas gladiatoru divkaujas beigas.

Nezināmais mākslinieks nebija skopojies ar asins sarkano krāsu, tāpēc cīņu zaudējušā gladiatora mokas, asinīm šļācoties no vairākiem ievainojumiem ķermenī, ir acīmredzamas un spilgtas.

Pompeju Arheoloģiskā parka pārstāvji savā mājaslapā atklāja, ka fresku arheologi atrada uz sienas antīkās tavernas drupās tā saucamajā “Regio V” zonā, kas atrodas Pompeju ziemeļaustrumu daļā.

FOTO: JAUNATKLĀTĀ FRESKA POMPEJOS

Šajā zonā atrodas arī gladiatoru baraku atliekas, tāpēc ir ļoti iespējams, ka gladiatori šajā tavernā jeb krodziņā bija visai bieži viesi. Varbūt tieši tāpēc krodziņa īpašnieks izvēlējās uz sienas izveidot šādu fresku, teica parka direktors Masimo Osana.

Freskā attēloti divi gladiatori – labās puses cīnītājs gaisā ir pacēlis savu vairogu, apliecinot savu uzvaru pār kreisajā pusē esošo gladiatoru, kurš ir kaujā novārdzināts, ievainots, asinīm noplūdis. Turklāt ar kreiso roku tas lūdz pēc žēlastības.

“Ir ļoti interesanti redzēt tik reālistisku ievainojumu attēlojumu freskā,” piebilda Osana.

Vezuva izvirdums sākās mūsu ēras 79. gada 24. augustā un turpinājās divas dienas. Pompeju un tuvumā esošās Herkulānas iedzīvotāji, kuri nolēma palikt savās mājās un nebēgt prom no pilsētas, savu galu satika pelnu un indīgu gāzu mākoņos, kas pārklāja pilsētu. Pelni no debesīm turpināja gāzties divas dienas, līdz visa pilsēta un cilvēki, kas tajā atradās, tika pārklāti un burtiski iekonservēti laikā. Paradoksāli, bet vulkāns, kas pilsētas iznīcināja, reizē tās arī saglabāja līdz pat mūsdienām.

FOTO: LAIKĀ SASTINGUŠIE VEZUVA IZVIRDUMA UPURI POMPEJOS

Lai arī vairākas pilsētu teritorijas ir pieejamas apmeklētājiem, tomēr vēl daudzās vietās aktīvi norisinās arheoloģiskie izrakumi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu