Hodžess: ASV rotācijas spēku dislocēšana Lietuvā apliecina saistības pret sabiedrotajiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Bataljona lieluma ASV rotācijas spēku dislocēšana Lietuvā uz pusgadu apliecina, ka lietuvieši var uzticēties amerikāņu saistībām pret NATO sabiedrotajiem, neraugoties uz pretrunīgi vērtēto Vašingtonas lēmumu aiziet no Sīrijas, intervijā ziņu aģentūrai BNS pirmdien norādījis bijušais ASV sauszemes spēku pavēlnieks Eiropā atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess.

"Nevienam, tai skaitā Krievijai, nebūtu jāsāk apšaubīt amerikāņu saistības pret NATO, neraugoties uz to, ka aiziešana no Sīrijas, manuprāt, bija kļūda," viņš sacījis.

Jau ziņots, ka Lietuvā pirmdien sākusi ierasties Amerikas Savienoto Valstu rotācijas spēku smagā militārā tehnika, kas uz pusgadu tiks dislocēta valstī kopā ar bataljona lieluma sauszemes spēku karavīru vienību. Pagaidām Ģenerāļa Silvestra Žukauska poligonā Pabradē nogādāti astoņi tanki "Abrams" un 21 kājnieku kaujas mašīna "Bradley", bet tuvāko nedēļu laikā šai tehnikai pievienosies vēl vairāki desmiti tanku.

Aptuveni 500 ASV sauszemes spēku karavīru Lietuvā trenēsies līdz pavasarim, dalīsies pieredzē, iesaistoties Lietuvas Bruņoto spēku Sauszemes spēku mehanizācijas projektā, un izmantos Lietuvas militāro poligonu infrastruktūru.

Pēc Hodžesa teiktā, lēmumam dislocēt Lietuvā šādu vienību ir trīs iemesli.

"Pirmkārt, tā izpaužas Amerikas saistības turpināt atturošu darbību NATO austrumu flangā. Otrkārt, šai vienībai tā ir lieliska iespēja stiprināt kaujas gatavību (..) - trenēties šaušanā, pārvietoties, darboties. (..) Treškārt, tā izpaužas Amerikas saistības tieši pret Lietuvu, kura jau sen ir ļoti laba sabiedrotā. Lietuva ir lūgusi lielāku Amerikas klātbūtni, un ASV uz šo lūgumu reaģē tādā veidā," viņš norādījis.

Vaicāts, vai asi kritizētais ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums pamest amerikāņu sabiedrotos kurdu spēkus Sīrijā būtu ar bažām jāuztver Vašingtonas sabiedrotajām Ziemeļatlantijas līguma organizācijā, Hodžess atbildējis, ka viņš šo soli uzskata par kļūdu un nožēlo, ka tā noticis, taču šis jautājums nav saistāms ar NATO.

"Saistības pret NATO esam uzņēmušies kopš pašas alianses dibināšanas 1949.gadā. Tur mēs esam neatkarīgi no citiem notikumiem un vienmēr esam bijuši - gan pie republikāņu, gan demokrātu administrācijas, un Kongress joprojām ļoti atbalsta šīs mūsu saistības," viņš uzsvēris.

Atbildot uz jautājumu, kādēļ ASV izšķīrušās par rotācijas spēkiem, nevis pastāvīgu klātbūtni, Hodžess atzinis, ka daļēji tas ir tādēļ, ka Amerikas Savienotajām Valstīm nav tik daudz spēku, lai tos pastāvīgi izvietotu visur, kur tas nepieciešams.

"Otrkārt, rotācijas spēki vairāk piedalās lauka mācībās un to sagatavotība tādēļ ir augstākā līmenī nekā karavīriem, kuri vienkārši dzīvotu kazarmās, garnizona tipa vidē," viņš skaidrojis. "Treškārt, daudzi karavīri, kas dodas uz Poliju un nonāk mūsu sabiedrotajās Baltijas valstīs, nāk no nacionālās gvardes un rezervēm, loģistikas, komunikāciju un citām jomām, kas ideāli atbilst dislocēšanai rotācijas kārtībā."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu