Irākā atsākas protesti pret valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irākā ceturtdienas vakarā atsākās demonstrācijas pret valdību, ievadot otro fāzi protestos, kuri mēneša sākumā prasīja cilvēku dzīvības.   

Irākā oktobra sākumā izcēlās protesti, kuros sākumā tika nosodīta korupcija un bezdarbs, bet vēlāk tika aicināts reformēt politisko iekārtu.

Pēc drošības spēku represijām pret protestiem tie apsīka, bet to atsākšanās bija gaidāma piektdien, kad aprit gads kopš premjerministra Adela Abdelmahdi nākšanas pie varas.

Simtiem protestētāju izgāja Bagdādes ielās ātrāk, nekā bija gaidāms. Viņi sapulcējās Tahrira (Atbrīvošanas) laukumā, nesot valsts karogu un aicinot "izskaust" politisko eliti.

Valsts dienvidu pilsētā Nasirijā demonstranti solīja palikt ielās, "līdz režīms kritīs".

Protestētāju skaita palielināšanās ir gaidāma piektdien, kuru Irākas šiītu garīgais līderis lielajatolla Ali al Sistani ir noteicis par termiņu, līdz kuram valdībai ir jāapmierina protestētāju prasības.

Domājams, ka piektdienas pēcpusdienā ielās izies daudzi ietekmīgā šiītu garīdznieka un politiķa Moktadas al Sadra piekritēji.

Protestos, kuri sākās 1.oktobrī, ir gājuši bojā vismaz 157 cilvēki, liecina otrdien publicēti valdības izmeklēšanas dati. Šajā izmeklēšanā atzīts, ka pret protestētājiem tika lietots "pārmērīgs spēks".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu