Pārdaugavā apķēpāts tā sauktais "Uzvaras piemineklis" (140)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Svaigs uzraksts rotā Uzvaras pieminekli
Svaigs uzraksts rotā Uzvaras pieminekli Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Pārdaugavā uz pieminekļa Rīgas "atbrīvotājiem", kas tautā tiek dēvēts arī par "Staļina pirkstu", visticamāk, pagājušajā naktī vai agrā sestdienas rītā ar baltu krāsu uzkrāsots uzraksts "Okupanti".

Uzraksts uz pieminekļa atstāts, izmantojot baltas krāsas flakoniņu - līdzīgu tiem, ko izmanto grafiti zīmējumos.

Uzraksts rotā no tumšā granīta veidoto pieminekļa apmali un ir labi saskatāms pa krietnu gabalu. Gada skaitļus, kas apzīmē Maskavas Kremļa oficiālo versiju par Otrā pasaules kara sākumu un beigām, vandāļi nav aizskāruši.

Pašvaldības policijā aģentūrai LETA teica, ka jautājumi par svešas mantas tīšu bojāšanu ir Valsts policijas pārziņā. Savukārt Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Simona Grāvīte sacīja, ka Valsts policijas rīcībā neesot informācijas par konkrēto pārkāpumu. Līdz ar to pašlaik nav zināms, kas varētu būt šī uzraksta autors.

Grāvīte sacīja, ka informācija par notikušo ir pieņemta zināšanai un tiks veikta tālāka apstākļu noskaidrošana.

Uzvaras piemineklis, kura sākotnējs nosaukums — "Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem", ir Padomju Savienības Sarkanās armijas uzvarai pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā veltīts piemineklis. Naktī no 1997. gada 5. uz 6. jūniju radikālās organizācijas "Pērkoņkrusts" dalībnieki mēģināja to uzspridzināt, taču spridzināšanas laikā divi no viņiem gāja bojā.

2000.gada decembrī "Pērkoņkrusta" līderis Juris Rečs tiesā atzina savu vainu līdzdalībā Uzvaras pieminekļa spridzināšanā, bet noliedza, ka būtu vainīgs vairākos citos viņam inkriminētajos noziegumos. Rečs neatzina savu vainu nepilngadīgo iesaistīšanā, personas sagrābšanā un nolaupīšanā un zādzībā.

Pēc pieminekļa spridzināšanas apsūdzētais pazuda un viņu meklēja kopš 1998.gada novembra. Juri Reču aizturēja 6.maijā Madonas rajonā pēc vairāk nekā divu gadu slēpšanās mežos, un pēc aizturēšanas viņš visu laiku atradās apcietinājumā.

Uzvaras pieminekli Pārdaugavā "pērkoņkrustieši" mēģināja spridzināt vairākkārt, bet reālus postījumus viņiem izdevās panākt tikai 1997.gada 6.jūnija sprādzienā, kurā gāja bojā arī divi organizācijas biedri.

2012. gada aprīlī, neilgi pēc referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, portālā ManaBalss.lv privātpersonu grupa nāca klajā ar iniciatīvu nojaukt Uzvaras pieminekli. Šajā sakarā Latvijas Republikas Ārlietu ministrija norādīja, ka pieminekļa nojaukšana varētu būt pretrunā ar 1994. gada aprīlī noslēgto Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valdību savstarpējo vienošanos, kuras 13. pantā rakstīts, ka abas valstis apņemas nodrošināt memoriālo būvju un karavīru apbedījumu vietu sakopšanu, saglabāšanu un pieejamību.

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu