"Reuters": Līdz Bagdadi aizveda viņa tuvākie rokaspuiši (12)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
 Abu Bakrs al Bagdadi
Abu Bakrs al Bagdadi Foto: AP/Scanpix

Svētdien ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Idlibas provincē Sīrijā likvidēts teroristu grupējuma "Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi. Divi informācijas avoti Irākas aizsardzības amatpersonu rindās aģentūrai "Reuters" atklājuši, ka atrast Bagdadi esot palīdzējusi viņa kādreizējā rokaspuiša sniegtā informācija Irākas izlūkdienestiem.

Lai netiktu pamanīts, Bagdadi mēdza sanāksmes ar "Islāma valsts" komandieriem noturēt braucošos busiņos, kas bija piekrauti ar dārzeņiem, - šādu informāciju atklāja savulaik Bagdadi pietuvinātais Ismaels al Etavi, kuru aizturēja Turcija un vēlāk nodeva Irākai.

"Etavi sniedza vērtīgu informāciju, kas palīdzēja vairāku Irākas drošības aģentūru komandai atrast pēdējos puzles gabaliņus saistībā ar Bagdadi pārvietošanos un vietām, kur viņš slēpās," žurnālistiem atklāja viena no Irākas amatpersonām. Etavi esot izstāstījis par vairākiem cilvēkiem, kas ar Bagdadi tikās Sīrijā, kā arī šo tikšanos ierastajām norises vietām.

Rietumu un arābu valstu izlūkdienesti ilgstoši dzina pēdas Bagdadi, kurš terorizēja plašas Sīrijas un Irākas teritorijas, liekot džihādistiem tur veikt masu nāvessodus un galvas nociršanas. Viņš arī atbildīgs par nežēlīgiem uzbrukumiem piecos dažādos kontinentos.

Pagrieziena punkts

Dzenot pēdas Bagdadi, izlūki centās panākt, ka "Islāma valsts" kaujinieki liecina pret saviem bijušajiem priekšniekiem.

Doktora grādu islāma pētniecībā ieguvušais Etavi bija viens no pieciem Bagdadi tuvākajiem līdzskrējējiem, uzskata Irākas izlūkdienesti. 2006.gadā Etavi pievienojās "Al Qaeda". 2008.gadā ASV bruņotie spēki viņu aizturēja un ieslodzīja uz četriem gadiem, norāda "Reuters" informācijas avoti.

Pēc nonākšanas brīvībā Bagdadi uzticēja Etavi tādus uzdevumus kā reliģisko norādījumu došana un "Islāma valsts" komandieru izraudzīšanās. 2017.gadā, kad "Islāma valsts" lielā mērā bija sakauta, Etavi ar savu sīriešu sievu aizbēga uz Sīriju.

Nākamais pagrieziena punkts bija šogad, kad kopīgā ASV, Turcijas un Irākas izlūkdienestu operācijā tika notverti vairāki augsta ranga "Islāma valsts" līderi. To vidū bija četri irākieši un viens sīrietis.

"Viņi mums pastāstīja par visām vietām, kur Sīrijā tiekas ar Bagdadi. Mēs nolēmām koordinēties ar CIP, lai šajos reģionos izvietotu vairāk aģentu," norāda viena no Irākas amatpersonām. "2019.gada vidū mēs identificējām Idlibu kā vietu, kur Bagdadi pārvietojās no ciema uz ciemu kopā ar savu ģimeni un trīs tuvākajiem līdzskrējējiem."

Informanti Sīrijā pamanīja Idlibas tirgū irākiešu vīrieti, kuru uzskatīja par Bagdadi. Tomēr tas izrādījās Etavi. Sekojot viņa gaitām, izlūki uzzināja, kur slēpjas Bagdadi.

"Mēs nodevām informāciju CIP, kas pēdējos piecus mēnešus ar satelītiem un droniem uzraudzīja šo vietu," atklāj Irākas amatpersona.

Nedēļas nogalē Bagdadi pirmoreiz pameta līdzšinējo atrašanās vietu un mikroautobusā ar ģimeni devās uz tuvējo ciemu. "Tur aizritēja pēdējie viņa dzīves brīži," žurnālistiem sacīja amatpersona.

Foto: Vieta, kur tika nogalināts "Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi.

Vietējie ienaidnieki

Bagdadi slēpās ne vien no ārvalstu izlūkdienestiem, bet arī no vietējiem ienaidniekiem Sīrijā.

Džihādistu grupējums "Hayat Tahrir al-Sham", kas agrāk bija pazīstams kā "Al-Nusra fronte", uzsāka savu Bagdadi meklēšanas operāciju, kad uzzināja, ka "Islāma valsts" līderis ir Idlibā, norāda viens no Idlibas grupējuma komandieriem.

"Al-Nusra fronte" un "Islāma valsts" bija sāncenši, kuri Sīrijas karā izcīnījuši daudzas asiņainas kaujas viens pret otru.

Idlibas džihādistu komandieris norāda, ka grupējums nesen notvēra citu Bagdadi līdzskrējēju Abu Suleimanual Halidi, kurš sēdēja blakus Bagdadi viņa pēdējā video paziņojumā.

Halidi notveršana esot bijusi "atslēga" Bagdadi meklējumos, uzsver komandieris. 

Vietējie grupējumam "Hayat Tahrir al-Sham" piedēvē kontaktus ar Turcijas bruņotajiem spēkiem Sīrijas ziemeļrietumos. Komandiera izteikumi liek domāt, ka džihādisti savus atklājumus varētu būt nodevuši izlūkdienestiem.

Iespējams, ka Bagdadi domāja, ka slēpšanās Idlibā ir labākā iespēja, kā izvairīties no notveršanas, kad "Islāma valsts" gandrīz pilnībā padzīta no Irākas un Sīrijas. Viņš būtu varējis izmantot to, ka kaujinieku grupu kontrolētajos robežpunktos reti tiek pārbaudīti transporta līdzekļi.

Tiek uzskatīts, ka Bagdadi Idlibā pavadīja apmēram sešus mēnešus. Lai arī viņa galvenais mērķis bija slēpties, "Islāma valsts" līdera klātbūtne vienalga tika uzskatīta par bīstamu, jo reģionā saglabājušās vairākas neaktīvas teroristu šūniņas, uzsver džihādistu grupējuma komandieris.

"Hayat Tahrir al-Sham" kaujinieki pirms apmēram diviem mēnešiem veica operāciju Sarmīnā, jo bija saņēmuši informāciju, ka tur varētu slēpties Bagdadi. Tomēr toreiz viņu neatrada.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu