Eksperti: Latvijas mājokļos pietrūkst gaismas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Nepietiekams apgaismojums ietekmē acu veselību un vispārējo labsajūtu. Visvairāk gaismas trūkums jūtams tumšajā gada laikā. Esam apkopojuši veselības un interjera ekspertu padomus, kā veidot telpas apgaismojumu tā, lai mājoklis būtu funkcionāls, un tajā varētu justies labi.

“Viesojoties Latvijas mājokļos, secinājām, ka tie ir patumši. Optimālai telpas apgaismošanai nepietiek ne ar vienu spilgtu lampu pie griestiem, ne ar noskaņas apgaismojumu. Efektīvs apgaismojums ir tāds, kas ir piemērots ērtai mājas soļa veikšanai un kas nodrošina labsajūtu. Lai mainītu telpas noskaņu, piemērojot to darbam romantiskai atpūtai vai kam citam, pietiek ar dažiem gaismas avotiem, taču tiem jāpilda atšķirīgas funkcijas,” saka IKEA interjera dizainere Ieva Buka.

Latvijas Universitātes docents Sergejs Fomins skaidro:

“Strādājot nepietiekamos apgaismojuma apstākļos, tiek vairāk piepūlēta redze, un ātrāk veidojas acu nogurums.

Tāpēc, izvēloties apgaismojumu, ir jāapzinās, kāds darbs tiks veikts konkrētajās telpās. Piemēram, atpūtai un ikdienas darbībām spēcīga gaisma nebūs vajadzīga. Savukārt aktīvam strādāšanai, sportam un smalkākiem darbiem nepieciešams spilgtāks apgaismojums, kas līdzinās dienas gaismai.”

Dr. Fomins uzsver gaismas nozīmību garīgās labsajūtas uzturēšanā: “Nepietiekams gaismas daudzums var ietekmēt noskaņojumu. Šo efektu labi izjūt cilvēki, kas dzīvo pasaules ziemeļu reģionos – tumšie gada periodi bieži vien asociējas ar mazāku aktivitāti un dzīvesprieka kritumu.”

Interjera dizainere I. Buka pastāsta par dažādiem apgaismojuma veidiem un par to, kā izvēlēties piemērotākos dažādām telpām mājoklī.

Foto: Publicitātes foto

Vispārējais apgaismojums

Vispārējais apgaismojums ir galvenais gaismas avots mājās. Parasti tam izmanto griestu lampas – tās var būt gan iebūvētas griestos, gan pieliekamas, gan iekaramas. Izvēloties griestu lampu, ir jādomā par telpas plānojumu. Ja griesti nav augsti, labāk izvēlēties lampu, kas nenokarājas zemu; ja telpa ir paliela, efektīgi izskatīsies liels, neparasta dizaina gaismeklis. Svarīgi padomāt arī par lampas materiālu, pieskaņojot to pārējam iekārtojumam – klasiski lampas izgatavo no stikla vai plastmasas, taču tās var būt arī no bambusa, papīra, metāla un citiem materiāliem. Lai telpa būtu ērta dažādām vajadzībām, vispārīgo apgaismojumu parasti papildina ar citiem apgaismojuma veidiem, piemēram, funkcionālo apgaismojumu.

Funkcionālais apgaismojums

Labas lampas darbam ir svarīgas tāpēc, lai intensīvāks apgaismojums būtu pieejams tur, kur tas nepieciešams, ja vēlies strādāt, gatavot ēdienu, lasīt u. tml. Funkcionālajam apgaismojumam der dažādu tipu lampas – galda lampas, stāvlampas, sienas lampas vai iebūvētas lampas.

Nelielas prožektora tipa lampas ir ērti lietot, lai gaisma būtu tieši tur, kur vēlies – uz mīļāko gleznu vai sīklietiņu kolekciju vai arī uz darba virsmu.

Ja vēlies izcelt savas skaistākās mantas, noder skapīšu apgaismojums. Noder arī nelieli, pārnēsājami gaismekļi, ko var iegādāties par izdevīgu cenu un ko ar klipsi piestiprina grāmatai, plauktam vai jebkam citam.

Foto: Publicitātes foto

Noskaņas apgaismojums

Šādu apgaismojumu izmanto noskaņas radīšanai telpā. Parasti tas ir pieklusināts un mīkstina dažbrīd pārāk spilgto funkcionālo un vispārīgo apgaismojumu. Noskaņas apgaismojums rada mierpilnu, mājīgu noskaņu un ir noslēdzošais posms apgaismojuma plānojumā. Visvairāk tas nepieciešams guļamistabā un dzīvojamā istabā, kur mazāk intensīva gaisma būs piemērota vakariņām ar draugiem vai guļamistabas sagatavošanai naktsmieram.

Mājīgu noskaņu visvieglāk var radīt, izmantojot LED apgaismojumu ar regulējamu intensitāti; tas nāks par labu ne tikai noskaņojumam, bet arī samazinās enerģijas patēriņu.

Īpašu atmosfēru rada arī dekoratīvi apgaismojuma risinājumi – lampiņu virtenes, laternas un sveces. Arī bērnistabā var nolikt kādu lampu noskaņas apgaismojumam. To izvēloties, jāņem vērā, ka lampai ir jāatbilst drošības prasībām apgaismojumam bērnistabās un jābūt testētam atbilstoši augstākajiem standartiem.

Interjera dizainere uzsver, ka apgaismojuma risinājumam ir jābūt saskaņotam, piemēram, ja griestu lampa ir izgatavota no bambusa, no tā paša materiāla vajadzētu būt arī noskaņas apgaismojumam domātajām lampām un citiem interjera elementiem.

Foto: Publicitātes foto

Dabiskais apgaismojums

Iekārtojot telpu, mēbeles novieto tā, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu dienas gaismu, bet jādomā arī par logu noformējumu, lai sabalansētu ienākošo gaismu. Dabiskais apgaismojums nav vēlams naktī guļamistabā, tāpēc noder aizkari, kas aizturēs mēness vai ielas laternu gaismu un kas nodrošinās privātumu. Gan gaismu aizturoši aizkari, gan žalūzijas spēj darīt brīnumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu