Kā slavenības ar bērniem uzlaboja savu digitālo veselību

Pieredze un secinājumi
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Jau vēstīts, ka TV un radio raidījumu vadītājas Baibas Sipenieces-Gavares, ārstes Katrīnas Puriņas-Libertes un mūziķa Anša Klintsona ģimenes “Skolēna Digitālais IQ” ietvaros pieņēma mēneša garu izaicinājumu, kurā centās ieviest veselīgus viedierīču lietošanas noteikumus un ar savu piemēru apliecināt, ka, kopīgi izrunājot un vienojoties, iespējams uzlabot ģimenes digitālo veselību. Par to, vai izaicinājums noritējis veiksmīgi un ģimenes ikdienas dzīve ir uzlabojusies, savās pārdomās dalās projekta vēstneši.

Mūziķis Ansis Klintsons:

Šī ir vērtīga iniciatīva, jo tajā izstrādātie materiāli var palīdzēt ģimenēm rast kopīgu izpratni par jēgpilnu viedierīču lietošanu. Ja viss notiek ar abpusēju cieņu, visiem ģimenes locekļiem ir daudz vieglāk saprast, kāpēc ir tādi vai citādi noteikumi.

Šī mēneša laikā visgrūtāk bija atrast laiku kopīgai lasīšanas stundai un izdomāt, kā rīkoties, ja kāds atsakās pildīt izvirzītos punktus. Pozitīvi, ka modinātājpulksteņu iegāde ir samazinājusi viedierīču izmantošanas laiku pirms gulētiešana. Sajutām, ka tam tiešām ir jēga, jo ir uzlabojusies miega kvalitāte. Ir arī jūtami mazāk strīdu par telefona lietošanu, tāpēc plānojam ne tikai turpināt ievērot šo vienošanos, bet arī to pilnveidot.

No tehnoloģijām mēs neaizbēgsim, tāpēc mēģināsim ar tām draudzēties jēgpilni un droši.

Katrīna Puriņa - Liberte:

Mēneša sākumā ļoti iespringām uz punktu ievērošanu, vidū nedaudz palaidāmies, bet beigās atkal saņēmāmies, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Izaicinājums ir devis impulsu domāt. Katru reizi paņemot rokās viedierīci, apdomāju, vai tiešam šoreiz man ir nepieciešam atbildēt uzreiz, vai tas var pagaidīt līdz kopīgi beidzam vakariņot.

Foto: publicitātes

Viedierīču lietošanā ir jāievēro disciplīna un jānosprauž mērķi, tikai tad būs iespējams lauzt vecos paradumus. Piedalīšanās izaicinājumā disciplinēja - ja kaut ko apsoli tikai sev, to ir daudz vieglāk pārkāpt, bet ja apsoli arī saviem līdzcilvēkiem, to ir grūtāk nepildīt.

Noteikti turpināsim kādu no šiem punktiem ievērot arī turpmāk, jo vēlos izskaust viedierīču lietošanu vakariņu laikā un pirms miega.

Baiba Sipeniece - Gavare:

Beidzot mēs ģimenē esam sākuši runāt par viedierīču izmantošanu, tiesa, līdz ideālai situācijai vēl tāls ceļš ejams, jo nav tik viegli lauzt vecos ieradumus. Pēc ikdienas darbu padarīšanas, to īso brīvbrīdi, kas dienā atvēlēts atpūtai, izvēlamies pavadīt katrs sev tīkamā veidā.

Mēs dzīvojam pārmaiņu laikā un vēlamies aptvert visu pasauli, arī es esmu pilnīgi ierauta šajā straumē, tāpēc nevaru neko pārmest citiem.

Bērniem nav citas pieredzes, jo viņi ir auguši ar viedierīču klātbūtni, tāpēc mūsu pienākums ir pastāstīt, ka svarīga ir komunikācija arī klātienē, nevis tikai caur īsziņām.

Iniciatīva lika aizdomāties un pamainīt prioritātes. Šī mēneša laikā mēs centāmies pievērst viens otram vairāk uzmanību. Mūsu ģimene šobrīd ir uz izaugsmes ceļa, vai drīzāk - mazas taciņas.

Foto: publicitātes

Ikviena Latvijas ģimene vismaz viena pieaugušā un viena bērna sastāvā, kas izstrādājusi savus digitālās veselības noteikumus un parakstījusi vienošanos, var piedalīties konkursā. Plašāka informācija un noteikumi pieejami portālā www.skolanakotnei.lv konkursa sadaļā. Konkurss norisinās līdz pat 2020. gada 10. janvārim, un tā balvu fondā ir kopīgs ģimenes ceļojums uz Britu muzeju un Samsung Discovery Centre Londonā, kā arī citas vērtīgas balvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu