ASV apsūdz Irānu "kodolizspiešanā"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV otrdien apsūdzēja Irānu "kodolizspiešanā" un solīja neatslābināt spiedienu uz šo valsti pēc Irānas klerikālā režīma paziņojuma par urāna bagātināšanas atsākšanu Fordo bagātināšanas centrā.

"Irānai nav ticama iemesla savas urāna bagātināšanas programmas paplašināšanai Fordo centrā vai citur, kā tikai skaidrs kodolizspiešanas mēģinājums, kas  vienīgi padziļinās tās politisko un ekonomisko izolāciju," sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāre.

"Mēs turpināsim piemērot maksimālo spiedienu uz šo režīmu, līdz tas atmetīs savu destabilizējošo rīcību, tai skaitā ar kodolieroču izplatīšanu  saistīto darbu."

Irānas prezidents Hasans Ruhani paziņoja, ka Irāna atsāks urāna bagātināšanu Fordo centrā pie šiītu svētās pilsētas Komas, kas bija apturēta saskaņā ar Irānas un sešu pasaules lielvaru 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās apturētās sankcijas.

Pārējās lielvalstis, kas parakstīja šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir centušās to saglabāt.

Teherāna tomēr uzskata, ka Eiropas valstis nav ievērojušas savas saistības, un ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās izpildes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu