Zinātnieki: zivju eļļa tevi ne mazākajā mērā nepasargās no depresijas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Omega-3 avots - zivju eļļas kapsulas.
Omega-3 avots - zivju eļļas kapsulas. Foto: Pixabay

Austrumanglijas Universitātes zinātnieki pavisam jaunā pētījumā apgāzuši vispārpieņemto uzskatu, ka Omega-3 taukskābēm, kas atrodas, piemēram, zivju eļļā, varētu būt pozitīva ietekme uz cilvēka pašsajūtu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “British Journal of Psychiatry”, rakstīts, ka paaugstināta omega-3 taukskābju uzņemšana ikdienā sakņojas izplatītajā uzskatā, ka tās mazinās vai pat pilnībā izārstēs cilvēku no melanholijas un pat depresijas. Tomēr sistemātiskajā pētījumā pierādīts, ka tās ir muļķības.

Omega-3 ir taukskābju veids, kas nelielos daudzumos ir svarīgs cilvēka veselībai un ir atrodams riekstos, sēklās un treknās zivīs, piemēram, lasī. Šī viela tiek arī brīvi tirgota aptiekās kā zivju eļļa un ir ļoti populāra visā pasaulē.

Kā rakstīts vietnē "Science Daily", pētījumā zinātnieki aptvēra un izanalizēja 31 eksperimentu ar pieaugušajiem, kuri sirga ar depresiju un trauksmi vai arī bija veseli. Vairāk nekā 41470 pētījuma dalībnieki tika norīkoti sešus mēnešus uzņemt paaugstinātas omega-3 produktu devas vai arī saglabāt ierastās devas. Viņi atklāja, ka omega-3 nekādā veidā nenovērš un neietekmē depresijas vai trauksmes simptomus.

Pētījuma galvenais autors Lī Hopers komentēja: “Jau mūsu iepriekšējie pētījumi parādīja, ka omega-3 produkti, to skaitā zivju eļļa, neaizsargā cilvēku no tādiem stāvokļiem kā sirdskaites, trieka, diabēts vai nāve. Savukārt šī apjomīgā pētījumu analīze aptvēra tūkstošiem cilvēku ilgā laika periodā, tomēr joprojām nepierādījās paaugstinātas omega-3 uzņemšanas pozitīvā ietekme uz cilvēka fizisko vai garīgo veselību.”

Savukārt veselības eksperte Katrīna Deane teica, ka “treknas zivis var būt ļoti barojošas un derīgas sabalansētā uzturā, tomēr cilvēki ir pārvērtējuši omega-3 vērtību.”

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu